Kosovo vložilo prošnjo za članstvo v Svetu Evrope

Svet 12. Maj 202214:34 0 komentarjev
Svet Evrope
Foto: PROFIMEDIA

Kosovska ministrica za zunanje zadeve Donika Gërvalla-Schwarz je osebno predala prošnjo za članstvo Kosova v Svetu Evrope. Možnosti za sprejem so negotove, najbolj glasne kritike pa, pričakovano, prihajajo iz Beograda. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že pred uradnim sporočilom kosovskih oblasti kritiziral kosovsko odločitev za vložitev prošnje.

Kosovo je danes vložilo prošnjo za članstvo v Svetu Evrope. Potem ko je vlada zunanje ministrstvo pooblastila za sprejem ustreznih korakov, je zunanja ministrica Donika Gërvalla-Schwarz prošnjo že osebno predala na sedežu organizacije v Strasbourgu, je sporočilo ministrstvo. Gervalla-Schwarz je menila, da se s tem začenja novo poglavje za Kosovo.

Z današnjim dnem se po besedah kosovske zunanje ministrice začenja proces preučevanja prošnje, ki bo sedaj šla skozi različne instance v okviru Sveta Evrope. Izrazila je prepričanje, da se bo postopek končal s polnim članstvom Kosova v organizaciji, na spletu poroča kosovski časnik Koha Ditore. Pred tem je kosovska vlada zunanje ministrstvo pooblastila za izvedbo vseh korakov, potrebnih za pridružitev Svetu Evrope. “Človekove pravice in temeljne svoboščine zagotavlja ustava republike Kosovo,” so ob tem sporočili iz Prištine.

Ustava Kosova, ki je neodvisnost razglasilo leta 2008, namreč vključuje tudi evropske konvencije o človekovih pravicah, ki predstavljajo temeljni dokument Sveta Evrope, pa tudi druge mednarodne dokumente o človekovih pravicah, so še navedli po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Donika Gërvalla-Schwarz
Donika Gërvalla-Schwarz (PROFIMEDIA)

Svet Evrope je mednarodna organizacija, ki šteje 46 članic. Med njimi so med drugim vse balkanske države razen Kosova. Njegova naloga je bdeti nad uresničevanjem človekovih pravic v članicah. Marca je organizacija zaradi napada na Ukrajino izključila Rusijo.

Možnosti za sprejem Kosova v Svet Evrope so po pisanju dpa negotove. Nekdanje srbske pokrajine, katere 1,9 milijona prebivalcev je skoraj v celoti Albancev, namreč nekatere države, tudi članice Sveta Evrope, ne priznavajo kot države. Najglasnejša v nasprotovanju neodvisnemu Kosovu je Srbija, niso pa ga doslej priznale niti države članice EU Španija, Romunija, Grčija, Ciper in Slovaška.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že pred uradnim sporočilom kosovskih oblasti davi kritiziral kosovsko odločitev za vložitev prošnje. Kot je dejal, je Priština s tem poleg resolucije ZN 1244 kršila več doslej sklenjenih sporazumov. Beograd se bo na to odzval racionalno, a odločno, je napovedal in za petek sklical sejo sveta za nacionalno varnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!