Srbija bi poslala vojake na Kosovo. Vučić: Priprli so človeka, ki je nosil kruh

Svet 10. Dec 202218:19 > 20:56

Napeto stanje ter incidenti se na severu Kosova nadaljujejo tudi danes. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal, da bo od misije Kfor zahteval, da Srbija na Kosovo lahko pošlje svoje vojake. Medtem so kosovski organi na meji s Srbijo prijeli nekdanjega srbskega pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, ki ga sumijo, da je načrtoval napad na stavbo volilne komisije. Predsednik Vučić je dejal, da Pantić živi v stavbi, kjer je volilna komisija, in se je ob aretaciji vračal iz trgovine. Po novici o prijetju so srbski prebivalci na severu Kosova postavili barikade na cestah, ki vodijo proti Kosovski Mitrovici in Prištini.

Na Kosovu tudi danes vlada napeto stanje. Na mejnem prehodu Jarinje na meji s Srbijo so kosovski organi prijeli nekdanjega pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Ta je tako kot drugi njegovi srbski kolegi 5. novembra zapustil policijske vrste zaradi odločitve Prištine, da srbske registrske tablice zamenja s kosovskimi. Pantića so prijeli med prečkanjem meje in ga odvedli na bližnjo policijsko postajo, je potrdil srbski minister za Kosovo Petar Petković.

Nekdanji policist naj bi bi bil med organizatorji napada na prostore centralne volilne komisije, so za portal Kossev pojasnili s kosovskega notranjega ministrstva, ki ga vodi Xhelal Svecla. Kosovska policija pa je včeraj na severu države prijela še dva Srba, ki sta osumljena napada na pripadnike policije.

Omenjene policijske akcije so med srbskimi prebivalci severa Kosova sprožile buren odziv. Mejna prehoda Jarinje in Brnjak sta zaradi zagotavljanja varnosti zaprta, na cestah proti Kosovski Mitrovici pa srbski prebivalci s tovornjaki blokirajo promet. Kosovski portal Kossev poroča, da se ljudje zbirajo v mestu Zubin Potok ter ob barikadah v občinah Zvečan in Leposavić. V bližini kraja Gazivoda pa naj bi odjeknilo več strelov, poročajo srbski mediji. Po navedbah kosovske policije naj bi neznanci, ki so se zadrževali ob barikadi, streljali na njihove pripadnike. Streljali so tudi policisti, o poškodovanih pa s tega območja ne poročajo.

Vučič: Obtožujejo ga terorizma, a nosil je kruh domov

“Tako imenovani minister za notranje zadeve je Pantića obtožil terorizma, da je storil hudo kaznivo dejanje. Ta človek živi v tej stavbi in je nosil živila iz trgovine domov, nosil je kruh,” je na današnji novinarski konferenci dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. “Govoril sem z mednarodnimi partnerji in jih opozoril na neobzirnost tistih, ki so izpeljali to akcijo, ki so ogrozili mir,” je še povedal. Dodal je, da Pantića v priporu zadržujejo protizakonito, srbski prebivalci Kosova pa so se odzvali na to. Poudaril je še, da se je nedavno zgodil napad na “celotno enklavo”.

Srbija pa bo vojaški misiji Kfor poslala zahtevo, da na Kosovo pošlje srbske vojake, je še izjavil Vučić. “Ampak vem, da bo zahteva zavrnjena,” je dejal, “nimamo iluzij, da jo bodo sprejeli. Našli bodo nešteto razlogov, da nam sporočijo, kako to ni potrebno, čeprav nimajo te pravice.” O tem, pod kakšnimi pogoji lahko Srbija pošlje svojo vojsko in policijo na Kosovo, smo pisali v članku Srbska premierka: Beograd je blizu odločitve, da na Kosovo napoti svoje vojake.

Tudi drugi iz srbskega državnega vrha so se na prijetje nekdanjega policista odzvali ogorčeno. Minister za Kosovo Petković je dejal, da gre za brutalno maščevanje in ustrahovanje s strani kosovskega premierja Albina Kurtija. “Odločil se je preganjati srbske policiste, ki jim brez kakršne koli podlage in dokazov pripisuje zločine, s katerimi nimajo nič,” je Petković dejal po poročanju N1 Beograd.

Nove napetosti med Prištino in Beogradom je povzročila četrtkova napotitev med 200 in 300 kosovskih policistov v severni del Kosovske Mitrovice. Za to naj bi se odločili po tem, ko je večinsko srbski sever Kosova pretreslo več incidentov v štirih mestih, kjer naj bi 18. decembra znova volili župane. Člani kosovske centralne volilne komisije, ki so želeli vstopiti v občinske volilne urade, so v preteklih dneh poročali o demonstracijah in detonacijah, kosovska policija pa je zabeležila tudi več napadov na njene pripadnike.

kosovska policija, kosovo, mitrovica
REUTERS/Ognen Teofilovski

Zaradi vse večjih etničnih napetosti bodo lokalne volitve na severu Kosova, predvidene za 18. in 25. december, preložili na april, je danes po posvetovanjih s političnimi strankami v Prištini sporočila predsednica Kosova Vjosa Osmani. Točen datum bodo še sporočili, poročajo tuje tiskovne agencije. Kosovske oblasti so izredne županske volitve v mestih Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan razpisale, potem ko so v začetku novembra odstopili tamkajšnji srbski župani zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.