Srbska premierka: Beograd je blizu odločitve, da na Kosovo napoti svoje vojake

Svet 09. Dec 202216:15 > 17:53 9 komentarjev
kosovska policija, kosovo, mitrovica
REUTERS/Ognen Teofilovski

Srbska premierka Ana Brnabić je danes dejala, da je Beograd blizu odločitve, da na Kosovo znova pošlje svoje vojake in policiste. Srbija o tej potezi razmišlja zaradi četrtkove napotitve med 200 in 300 kosovskih policistov v severni del Kosovske Mitrovice. Na besede srbske premierke se je ostro odzvala predsednica Kosova Vjosa Osmani, ki je zavrnila kakršenkoli prihod srbskih policistov ali vojakov na kosovsko ozemlje.

“Kurtijeva dejanja so nas privedla na rob oboroženega konflikta,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug danes izjavila srbska premierka Ana Brnabić. Njena izjava sledi potezi Prištine, ki je v četrtek v severni del Kosovske Mitrovice, kjer biva večinsko srbsko prebivalstvo, napotila med 200 in 300 policistov. To naj bi storili zaradi zagotavljanja varnosti v etnično mešanih predelih mesta.

Premierka Brnabić je dejala, da dejanja kosovskega premierja Albina Kurtija ne ogrožajo le Srbov, ampak celotno Evropo. Po njenem prepričanju ima Srbija v skladu z resolucijo 1244 Varnostnega sveta Združenih narodov pravico in tudi namen, da na to območje pošlje določeno število vojakov. Brnabić je ob tem napovedala, da bo več informacij o morebitni vrnitvi srbskih sil na Kosovo posredoval srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ta je na svojem Instagram profilu objavil fotografijo z obrambnim ministrom Milošem Vučevićem in načelnikom generalštaba srbske vojske Milanom Mojsilovićem ter pripisal, da bodo skupaj vso noč.

Na izjavo srbske premierke pa se je z besedami, da na Kosovu nikoli ne bo srbskih policistov ali vojakov, ostro odzvala predsednica te države Vjosa Osmani. “Odkrita grožnja s policijsko in vojaško agresijo Srbije kaže, da se hegemonistična mentaliteta v tej državi nadaljuje,” je kosovska predsednica zapisala na svojem Facebook profilu.

Pod kakšnimi pogoji lahko Srbija na Kosovo pošlje vojsko in policijo?

Za morebitno vračanje srbskih vojakov in policistov na kosovsko ozemlje bo pomembna interpretacija resolucije 1244, ki jo je sprejel varnostni svet Združenih narodov, in vojaško-tehničnega sporazuma med mednarodno vojaško misijo KFOR, Kosovom in Srbijo.

Resolucija 1244 zahteva popoln umik srbskih varnostnih sil z ozemlja Kosova, mednje pa je všteta tudi policija. Dopušča pa ponovno vrnitev manjšega števila srbskih enot za opravljanje določenih nalog. Mednje sodi vzdrževanje stikov z mednarodnimi varnostnimi misijami, čiščenje minskih polj, varovanje pomembnih krajev srbske kulturne dediščine in ohranjanje prisotnosti na ključnih mejnih prehodih. Pri tem je v resoluciji zapisano, da se vrne lahko le manjša skupina srbskih vojakov, ki naj obsega nekaj sto vojakov. Velja pa poudariti, da do povratka, opisanega v resoluciji, vse od njenega sprejetja leta 1999 še ni prišlo. Srbska stran na to dejstvo rada opozori predvsem v obdobju velikih napetosti med državama.

Glavno besedo pri vrnitvi srbskih enot pa ima poveljnik mednarodne vojaške misije KFOR. V vojaško-tehničnem sporazumu, sprejetem leta 1999 v Kumanovem, je zapisano, da srbske enote pod nobenim pogojem ne smejo vstopiti na Kosovo, če pred tem od poveljnika KFOR niso dobili dovoljenja. Trenutni poveljnik misij je Italijan Angelo Michele Ristuccia.

Večinsko srbski sever Kosova je v zadnjih dneh pretreslo več incidentov, kar naj bi bil tudi razlog za napotitev kosovskih policistov. Do incidentov je prišlo v štirih mestih, kjer naj bi 18. decembra znova volili župane potem, ko so prejšnji v začetku novembra odstopili zaradi zahteve Prištine po zamenjavi registrskih tablic. Člani kosovske centralne volilne komisije, ki so želeli vstopiti v občinske volilne urade, so poročali o zbiranju ljudi pred uradi ter detonacijah.

Več napetih situacij so policisti po poročanju kosovskega portala Kossev obravnavali tudi v četrtek in petek. Neznanci so na pripadnika kosovske policije v četrtek zvečer streljali in ga poškodovali. Policija je zaznala tudi številne druge incidente, med drugim napad na novinarsko ekipo kosovskega portala Kallxo. Kot poroča N1 Beograd, so zamaskirani neznanci v avtomobil novinarjev metali trde predmete.

EU zaskrbljena nad situacijo na severu Kosova

Premierka Brnabić je bila v izjavi ostra tudi do odnosa EU. “Naši partnerji, vključno z Evropsko unijo, popolnoma ignorirajo razmere in se ne odzovejo, ali pa se odzovejo samo, ko stvari postanejo kritične,” je izjavila. Kritizirala je tudi misijo KFOR in pravosodno misijo EU (Eulex), ki da ne opravljata svojega dela. “Če Kfor ne more zagotoviti miru, želi mir in stabilnost zagotoviti Srbija,” je dejala Brnabić.

Iz Evropske komisije so sporočili, da pozorno spremljajo razmere na Kosovu. “EU je zaskrbljena zaradi varnostne situacije na severu Kosova in obsoja vse nasilne incidente in napade, ki se dogajajo,” je dejal govorec komisije Peter Stano.

Dodal je, da Eulex in Kfor še naprej izvajajo nadzor in spremljajo razmere na terenu. “Fokus bi zdaj moral biti na normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo, ker je to ključno za evropsko pot obeh držav, pa tudi za umiritev razmer, k čemur EU nenehno poziva,” je še dejal Stano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje