Napeto na severu Kosovske Mitrovice: bo Beograd tja napotil varnostne sile?

Svet 09. Dec 202208:04 2 komentarja
Kosovo
Fatos Bytyci/File Photo/REUTERS

Direktor urada za Kosovo in Metohijo vlade Republike Srbije Petar Petković je po prihodu pripadnikov kosovske policije na severni del Kosovske Mitrovice dejal, da naj bi jih bilo od 300 do 350. Kosovskega premierja Albina Kurtija je obtožil, da nadaljuje nezakonita in nasilna dejanja, s katerimi želi okupirati sever Kosova. Beograd naj bi razmišljal o napotitvi 1.000 pripadnikov varnostnih sil. Napetosti na omenjenih območjih trajajo že več mesecev, stopnjujejo pa se pred izrednimi županskimi volitvami v štirih občinah na severu Kosova.

V četrtek zvečer je kosovska policija, skupaj s pripadniki specialnih enot, vstopila v severni del Kosova in po severnem delu Kosovske Mitrovice razporedila več patrulj.

Po prvih navedbah je bilo na ulicah 200 pripadnikov kosovske policije, danes pa je direktor urada za Kosovo in Metohijo vlade Republike Srbije Petar Petković dejal, da naj bi bilo pripadnikov med 300 in 350.

Dodal je, da policisti z juga Kosova kršijo bruseljski sporazum, saj njihovi pripadniki nimajo pravice biti prisotni na severu Kosova.

“To vsi vedo in se sprenevedajo. Kurtiju dovolijo, da izvaja akcije in tepta bruseljski sporazum. Tu so policisti v polni bojni opremi in ustavljajo ter nadlegujejo prebivalce. Po tej potezi Kurtija se bo spremenil dialog,” je dejal Petković in nadaljeval, da Kurti želi okupirati sever Kosova in Metohijo.

Po njegovih besedah Beograd razmišlja, da bi v skladu z resolucijo 1244 vrnil 1.000 pripadnikov srbskih varnostnih sil na Kosovo.

“Aleksandar Vučić je večkrat ponovil, da ne bomo dovolili pogroma nad svojimi ljudmi,” je dejal Petković.

Zadnji dogodki bi lahko okrepili napetosti med Beogradom in Prištino, saj se srbska večina na severu šteje za del Srbije, poroča Reuters.

Pripadniki policije vstopili, “ker so dobili več pritožb Albancev, da se ne počutijo varne”

Enote kosovske policije so v četrtek zvečer prispele v Kosovsko Mitrovico, potem ko so po torkovih incidentih napovedale večjo prisotnost.

Namen prihoda teh enot je “zaščita narodnostno mešanih delov mesta,” so za KoSSev sporočili iz kosovske policije. Dodajajo, da so dobili več pritožb Albancev s severa, da se ne počutijo varne.

Po njihovih besedah je njihov glavni cilj ohranjanje javnega reda, zagotavljanja varnosti in varovanje življenj ter lastnine vseh državljanov. Prisotnost so okrepili, potem ko je več sto policistov iz celotne srbske manjšine odšlo, na območju pa je ostalo le nekaj policistov.

Kosovo izgredi
KoSSev/Zajem zaslona

Več incidentov pred predčasnimi županskimi volitvami

O incidentih so v torek poročali v štirih občinah na severu Kosova – Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan – kjer so kosovske oblasti za 18. december razpisale izredne županske volitve, potem ko so v začetku novembra odstopili tamkajšnji srbski župani zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Lokalni mediji so iz omenjenih mest poročali o detonacijah neznanega izvora, oglašanju siren in zbiranju ljudi pred uradi volilnih komisij. Kosovska policija je kasneje sporočila, da so zamaskirani posamezniki in skupine poškodovali urade občinskih volilnih komisij na severu Kosova z “nevarnimi sredstvi, vključno z ročnimi bombami jugoslovanske izdelave”. Incidenti so se zgodili, ko je policija spremljala člane kosovske centralne volilne komisije pri odpiranju občinskih volilnih komisij.

Kurti je po tem napovedal okrepljeno policijsko navzočnost na severu Kosova, za nasilje pa obtožil “zločinske bande”, ki jih plačuje Srbija. Vodja Eulexa Lars Gunar-Vigemark je izrazil zaskrbljenost zaradi incidentov. Poudaril je, da morajo biti protesti mirni, udeleženci pa zadržani.

Ameriškega veleposlanika v Prištini Jeff Hovenier pa skrbi predvsem, da na severu Kosova niso vzpostavljeni pogoji za izvedbo volitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje