Kot v času covida: v Zagrebu zaradi nalezljive bolezni čakali na testiranje

Svet 28. Nov 202315:18 0 komentarjev
Kašljanje v zimskem času
Foto: PROFIMEDIA

Pred Hrvaškim zavodom za javno zdravstvo v Zagrebu so se dopoldne vile kolone ljudi, ki so zaradi oslovskega kašlja čakali na testiranje. Več deset ljudi je na testiranje čakalo na dežju in ob nizkih temperaturah, je poročal Index.hr. Epidemiologi večanje števila okužb pripisujejo nizki precepljenosti.

Kot smo že poročali, se oslovski kašelj letošnjo jesen intenzivno širi po vsej Hrvaški. Po zadnjih podatkih so v Zagrebu do zdaj potrdili 504 primere okužb, največ okuženih pa je v Dalmaciji, kjer so okužbe zaznali že maja.

Število okuženih se bo v prihodnje najverjetneje še povečevalo, poroča Index.hr. Vsak oboleli lahko nadalje okuži tudi do 16 ljudi.

Oslovski kašelj je ena najbolj nalezljivih bolezni, širi se kapljično. Prizadene pljuča in dihalne poti. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov. Bolezen je sprva videti kot navaden prehlad, ki lahko traja dva tedna, nato pa preide v napade kašlja. Tudi zato jo je težko prepoznati, poleg tega pa je inkubacijska doba bolezni precej dolga. Zboli lahko tudi oseba, ki je bila v stiku z obolelim pred tremi tedni.

Čeprav je večina okužb med otroki, lahko zbolijo tudi odrasli. Cepljenje proti oslovskemu kašlju spada med obvezna cepljenja. Prav nizka precepljenost pa po mnenju epidemiologov pripomore k hitrejšemu in intenzivnejšemu širjenju virusa. Ta je najnižja na območjih Splita (okoli 86-odstotna) in Dubrovnika.

Kako je v Sloveniji?

Kot smo poročali, precepljenost upada tudi v Sloveniji. Na ravni Slovenije je delež od leta 2013 do lanskega leta padel za 6,1 odstotne točke (s 95,3 odstotka na 89,2 odstotka). Najnižja precepljenost je na območju Novega mesta (81,1 odstotka), podobno je tudi v Kopru (83,8 odstotka), najvišja pa v Ravnah na Koroškem (97,5 odstotka) in Kranju (93,3 odstotka).

Ker je oslovski kašelj najbolj ogrožajoč za novorojenčke, NIJZ cepljenje še posebej priporoča nosečnicam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!