Oslovski kašelj se širi na Hrvaškem: za najmlajše je lahko usoden

Svet 24. Okt 202310:18 0 komentarjev
Kašelj
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem se je v Splitu in Zagrebu pojavilo več primerov oslovskega kašlja, ki je še posebej nevaren za zelo majhne otroke. Najprej se je septembra pojavil v Splitu, kjer je trenutno več kot 70 obolelih, v Zagrebu pa so ga potrdili pri treh otrocih. Zdravstveni delavci ob tem opozarjajo na nizko precepljenost proti oslovskemu kašlju v Dalmaciji.

Po Splitu oslovski kašelj težave povzroča še v Zagrebu. Potrdili so ga pri treh učencih osnovne šole, okuženih je tudi nekaj njihovih stikov. Cel razred je zdaj na antibiotikih, poroča spletni portal Danas.hr, otroški infektolog Goran Tešović pa opozarja na nevarnost pospešenega širjenja.

“Gre za eno najbolj nalezljivih bolezni nasploh, oslovski kašelj je nekje na ravni kot ošpice in nekatere različice covida-19,” pojasnjuje Tešović. Okužba se širi kapljično, za najmlajše pa je lahko usodna. Začne se kot navaden prehlad, zato blažje oblike težko prepoznajo.

Po sedmih do desetih dneh se začne pojavljati kašelj, ki je značilno suh v napadih in veliko pogostejši ponoči, bolnika duši in povzroča občutek pomanjkanja zraka. Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Zelo pogosto otroci tudi bruhajo, a nimajo povišane temperature, pojasnjuje Tešović.

Situacija v Zagrebu sicer še ni tako zaskrbljujoča kot v Splitu, kjer je trenutno več kot 70 bolnikov. Skrbi predvsem nizka precepljenost, v Splitu je pod 86 odstotki. Direktor Inštituta za varovanje zdravje dr. Andrija Štampar Branko Kolarić poudarja, da to nikakor ni dovolj. “Potrebna je približno 95-odstotna precepljenost, v Dalmaciji je manjša. V Zagrebu je v prvem letu 95-odstotna, je pa nekoliko manjša revakcinacija. Po petih letih smo na okoli 90 odstotkih, zato obstaja prostor za napredek,” pravi Kolarić.

Oslovski kašelj je bolezen dihal. Povzroča jo bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov. Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov, navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev. Najpogostejši od zapletov je bakterijska pljučnica, ki ima tudi najvišjo smrtnost, še navaja NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!