Kraljeva diagnoza šokirala Britance, premier pa miri: ”Raka so odkrili zgodaj”

Magazin 06. Feb 202410:26 0 komentarjev
Karel III.
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je Buckinghamska palača v ponedeljek presenetila z novico, da so britanskemu kralju Karlu III. med zdravljenjem povečane prostate odkrili raka, je premier Rishi Sunak dejal, da so kralju raka odkrili zgodaj, a da ga je diagnoza vseeno šokirala in razžalostila. Ni znano, kakšne vrste ali stopnjo raka ima.

Slabo leto in pol od smrti kraljice Elizabete II. in nastopa vladavine kralja Karla III. je prebivalce Otoka v ponedeljek presenetilo sporočilo Buckinghamske plače, da so kralju med zdravljenjem povečane prostate odkrili raka. Za katero vrsto raka gre, ni znano, saj palača ni podala podrobnosti diagnoze. Britanski premier Rishi Sunak je ob novici o zdravstvenem stanju kralja dejal, da je šokiran in žalosten, a da so 75-letnemu Karlu III. raka odkrili ‘zgodaj’, poroča BBC.

Pričakovati je, da bo v Veliko Britanijo pripotoval kraljev mlajši sin princ Harry, ki ima po selitvi v ZDA z družino napete odnose, k čemur je v zadnjem času pripomogla tudi njegova knjiga Rezerva, v kateri je, s kopico obtožb na račun kraljeve institucije in njenih članov, razgalil naravo njihovih odnosov.

Kralj, ki je že začel zdravljenje, bo do nadaljnjega odpovedal delovne obveznosti v javnosti, bo pa še vedno opravljal vlogo vodje države. Pričakovati je, da bo del obveznosti namesto njega opravil prestolonaslednik valižanski princ William, ki se je iz javnosti začasno umaknil, da bi pomagal soprogi, valižanski princesi Kate, po nedavni operaciji trebuha.

Iz sveta se medtem vrstijo odzivi in pozivi k čim hitrejšemu okrevanju kralja. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sporočilu dejal, da je v mislih z Britanci.

Tudi njegov dedek imel raka

Sicer pa je točno na današnji dan pred 72 leti umrl Karlov dedek – Jurij VI. in oče kraljice Elizabete II.

Jurij VI., ki je prestol zasedel po abdikaciji starejšega brata Edvarda VIII., je bil strasten kadilec, poleg pljučnega raka pa je imel tudi druge bolezni, vključno z arteriosklerozo in Burgerjevo boleznijo.

Karel III. je na prestolu nasledil mamo, kraljico Elizabeto II., ki je po 70 letih na prestolu umrla 8. septembra 2022 v starosti 96 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!