Ministrica Švarc Pipan premierju Golobu ponudila odstop, a še ne gre takoj

Slovenija 05. Feb 202420:11 > 22:16
Foto: Borut Živulović/Bobo

V ponedeljek sta se ponovno sestala premier Robert Golob in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Ministrica je premierju Golobu ponudila odstop, a si je ta vzel še nekaj časa za premislek. Kot je v oddaji Marcel na Televiziji Slovenija povedala Švarc Pipan, je predsednik vlade predlagal, naj na položaju ostane, dokler se nepravilnosti ne razčistijo. To naj bi trajalo dva oziroma tri tedne. Je pa premier prestavil za ponedeljek načrtovan sestanek s predstavniki SD. Zakaj se je tako odločil in kaj odgovarjajo Socialni demokrati?

Na ponedeljkovem sestanku je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan premierju Robertu Golobu ponudila odstop. Kot je povedala v oddaji Marcel na Televiziji Slovenija, pa je Golob predlagal, naj na položaju ostane, dokler se nepravilnosti ne razčistijo. To naj bi po navedbah Švarc Pipan trajalo dva ali tri tedne. Povedala je še, da je odločitev, da bo ponudila odstop, sprejela čez konec tedna, kot razlog pa je navedla napetosti v koaliciji in njeni stranki SD pa tudi očitke, da se oklepa stolčka. Po njeni oceni jo mora naslediti nekdo, ki je strokoven in ni eksistenčno odvisen od politike ter ne dopusti strankarski politiki vplivati na svoje delo.

Navedla je, da se je v vodstvu stranke SD govorilo celo o možnosti izstopa iz koalicije. “Skrbi me, če je koalicijska partnerica pripravljena žrtvovati vlado in koalicijo za to, da bi se določene stvari pometle pod preprogo,” je rekla.

Naši viri blizu premierja so sicer že pred srečanjem Švarc Pipan in predsednika vlade poudarjali, da bo ministrica sicer morala prevzeti objektivno odgovornost za sporni nakup stavbe na Litijski in zapustiti vlado, ostaja pa odprto, kdaj se bo to zgodilo. Po teh navedbah naj bi se obdržala na položaju, dokler bo po oceni premierja še lahko prispevala k razčiščevanju spornega posla.

Ob tem je bilo mogoče še slišati, da je predlaganje kandidatov za ministre resda tudi stvar koalicijskih partnerjev, vendar pa odgovornost za delo ministrov nosi predsednik vlade in da Robert Golob ne bo dopustil, da se mu ta vloga odvzame.

Za ponedeljek je bilo načrtovano tudi srečanje premierja s predstavniki SD, a do njega ni prišlo. Kot so nam povedali v Golobovem kabinetu, je predsednik vlade v nedeljo na podlagi korespondence v zadnjem tednu vodstvo SD povabil na sestanek. “Ker nihče od ministrov, vključno s predsednico stranke in vodjo poslanske skupine zaradi odsotnosti v ponedeljek ni mogel priti, smo sestanek premaknili. V sredo se bo tako predsednik vlade dobil z ministri iz SD,” so navedli v premierjevem kabinetu.

Ob tem je v krogih blizu premierja mogoče slišati, da se je Golob želel predvsem pogovoriti s predsednico SD Tanjo Fajon, ki pa je na dopustu. Sestanka, na katerem bi bil navzoč zgolj glavni tajnik Klemen Žibert, ki ga je Švarc Pipan obtožila vmešavanja v nakup sporne stavbe na Litijski cesti, pa si predsednik vlade ni želel.

V SD pa pravijo, da njihovi ministri v ponedeljek resda ne bi mogli priti na sestanek, a da je v vodstvu stranke še veliko predstavnikov, ki bi se ga lahko udeležili. Poleg Žiberta omenjajo podpredsednico SD Meiro Hot pa predsednika strankine konference Matevža Frangeža, tudi vodji poslanske skupine Janiju Predniku bi po njihovih besedah uspelo pravočasno priti v Ljubljano … Ob tem so naši viri v SD navedli, da je Tanja Fajon sicer res na dopustu, ki ga tudi zaradi zdravstvenega stanja nujno potrebuje, da pa bo dopust skrajšala zgolj na en dan.

Socialni demokrati še poudarjajo, da so zaradi preložitve srečanja razočarani, saj da so želeli glede spornega nakupa stavbe na Litijski cesti na njem razčistiti nekatere zadeve, ki jih je mogoče razjasniti v okviru političnih strank in torej ne sodijo v pristojnost organov pregona.

Socialni demokrati
Foto: Borut Živulović/BOBO

Spomnimo, da je predsednik vlade prejšnji teden SD pozval, da pojasni obtožbe, ki jih je na račun vidnih predstavnikov Socialnih demokratov, zlasti Žiberta, izpostavila pravosodna ministrica. A so ti poslali le kratek odgovor, da glede na naravo obtožb, “ki jih te dni v javnosti tudi glede članov SD sporoča Dominika Švarc Pipan, ne more podajati zaključkov naša ali katerakoli druga politična stranka, temveč za to pristojni organi”. Ob tem so Socialni demokrati v dopisu Golobu še izpostavili, da pričakujejo, da bo spoštoval sklep predsedstva SD in da bo zaradi objektivne odgovornosti predlagal razrešitev ministrice Švarc Pipan. Premier s tem odgovorom ni bil zadovoljen in je Socialne demokrate pozval k njegovi dopolnitvi, česar pa ti niso storili.