Kremelj pozdravlja zmago Srbske napredne stranke na parlamentarnih volitvah

Svet 18. Dec 202315:29 1 komentar
Kremelj
Kremelj. (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija pozdravlja zmago Srbske napredne stranke (SNS) na srbskih parlamentarni volitvah, ki jo je donedavno vodil predsednik Aleksander Vučić. Ob tem so izrazili upanje, da bo rezultat vodil v nadaljnjo krepitev prijateljstva med državama.

“Pozdravljamo ta dosežek gospoda Vučića,” je novinarjem danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da Moskva na podlagi izida upa v “nadaljnjo krepitev prijateljstva” med državama. Srbijo je ob tem označil za bratsko državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srbija in Rusija imata zgodovinsko tesne vezi in Beograd se ni pridružil sankcijam Zahoda proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino. Precejšen del prebivalcev Srbije celo podpira rusko vojno in si z Moskvo deli nenaklonjenost do zveze Nato.

Je pa obenem srbska prestolnica postala tudi pribežališče za Ruse, kritične do ruske ofenzive, ki so zapustili Rusijo. Med državama namreč v nasprotju z večjim delom Evrope še vedno obratuje neposredna letalska povezava.

Srbija je sicer obsodila rusko agresijo v okviru resolucije Generalne skupščine Združenih narodov, kar je takrat v državi povzročilo tudi nekaj trenj. Novembra je s čela obveščevalne agencije odstopil Aleksandar Vulin, ki je v času ofenzive obiskal Moskvo, in pri tem kot razlog navajal mednarodni pritisk na Beograd.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji je v nedeljo po zadnjih delnih rezultatih volilne komisije SNS zmagala s 46,9 odstotka glasov. Glede na dosedanje izide bo imela več kot 125 poslanskih sedežev, s tem pa absolutno večino v parlamentu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje