Kuba prijela “terorista” s Floride, ki je v državo prišel na vodnem skuterju

Svet 10. Dec 202314:14 0 komentarjev
Moški na vodnem skuterju
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Kubanske oblasti naj bi preprečile domnevno teroristično zaroto, ko so aretirale moškega z bližnje Floride, ki je v državo nelegalno vstopil na vodnem skuterju. Moški je bil domnevno oborožen in naj bi se namenil zagrešiti več nasilnih dejanj.

V soboto zvečer so kubanski državni mediji poročali, da so oblasti preprečile teroristično zaroto, ki so jo skovali nasprotniki kubanskega režima v južni Floridi, piše Reuters.

Eden od moških, ki so ga aretirali na Kubi, naj bi v državo nelegalno vstopil na vodnem skuterju s floridsko registrsko tablico. Skuter je nato pustil v močvirju mangrov na severni obali Kube in se odpravil proti mestu Cienfuegos na južni obali karibskega otoka. Pri sebi naj bi imel več pištol in strelivo.

Moški je domnevno nato poskušal novačiti druge, da bi pomagali pri izvajanju nasilnih dejanj, požiga in vandalizma, preden so ga oblasti aretirale. Po poročanju kubanskih medijev naj bi šlo za kubanskega državljana, ki živi na Floridi, kjer sicer živi mnogo prebežnikov s Kube.

Revolucionarna palača v Havani
Revolucionarna palača v Havani (Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS)

Teroristi ali disidenti?

Oblasti trdijo, da naj bi bila zarota povezana z najmanj dvema skupinama, Nueva Nacion Cubana in La Nueva Nacion Cubana en Armas, ki ju je Kuba označila za teroristične entitete.

Obtožbe prihajajo le dva dni po tem, ko je Kuba objavila seznam več kot 80 tujih državljanov, ki jih obtožuje terorizma. Seznam vključuje vplivneže, številne dolgoletne disidente, ki prebivajo v ZDA, in tudi kandidata za župana okrožja Miami-Dade na Floridi.

Obe skupini, identificirani v sobotnem televizijskem poročilu, sta na seznamu, ki ga je Kuba objavila v začetku tega tedna, še piše Reuters. Označeni sta kot “kriminalni organizaciji s sedežem v Združenih državah, ki organizirata, financirata in izvajata dejanja proti varnosti kubanske države.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!