Kurz v Srbiji za pospešitev pristopnih pogajanj z EU

Svet 04. Sep 202120:00 0 komentarjev
aleksandar vučić sebastian kurz
PROFIMEDIA

Evropska unija bi morala priznati velik napredek, ki ga je Srbija naredila v pristopnih pogajanjih, je danes v Beogradu ocenil avstrijski kancler Sebastian Kurz in se zavzel za odprtje novih pogajalskih poglavij. Srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću pa se je zahvalil tudi za boj proti nezakonitim migracijam.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je izpostavil, da bi morala biti EU v pogajanjih “predvidljiva, saj je to eden temeljev zaupanja”. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na drugi strani dejal, da je vstop Srbije v EU strateški cilj Srbije, vendar pa je opozoril, da je problem znotraj EU, kjer da ne obstaja konsenz o širitvi na države Zahodnega Balkana.

Priznal je, da mora Srbija narediti še več na področju vladavine prava. Prav tako je napovedal, da bodo okrepili prizadevanja v okviru dialoga s Prištino. Ampak po drugi strani “nihče ne želi reči, da je veliko število držav v EU ne samo utrujenih, ampak širitvi nasprotuje; pošteno bi bilo, da to nekdo pove”, je dejal Vučić.

Izpostavil je primer Severne Makedonije, ki je celo zamenjala svoje ime zaradi obljub o začetku pogajanj, ter Albanije, ki, kot je poudaril, še ni začela pogajanj, ker se je “ne želi ločiti od drugih držav v regiji”. “Če Srbiji rečejo, ‘naredi deset zadev’ in mi jih izvedemo vseh deset, pa ne odpremo niti enega poglavja, se potem postavlja vprašanje, kako to, da smo jih prej odpirali, ko smo naredili manj stvari. Slika ni rožnata in treba jo je gledati realno,” je dejal srbski predsednik.

aleksandar vučić
PROFIMEDIA

Srbija je za Kurza lahko “nov dom”

Z avstrijskim kanclerjem Kurzem sta sicer pohvalila dvostranske odnose med državama, zlasti na gospodarskem področju. Kurz je Srbijo označil za največjega gospodarskega partnerja Avstrije na Zahodnem Balkanu. Trgovinska menjava med državama znaša več kot dve milijardi evrov, Avstrija pa je tudi v vrhu seznama največjih vlagateljev v Srbiji.

Kurz je tudi pohvalil Srbijo za “velik prispevek v boju proti nezakonitim migracijam v zadnjih letih”. Dotaknil se je tudi položaja v Afganistanu po talibanskem prevzemu oblasti in dejal, da bodo morale za afganistanske begunce poskrbeti afganistanske sosede. Evropi pa se ne sme zgoditi nov begunski val, je poudaril in napovedal nadaljnjo podporo Srbiji na tem področju.

Vučić je na drugi strani zatrdil, da Srbija ne bo postala “parkirišče” za begunce iz Afganistana. Vseeno bo pokazala solidarnost. Dejal je, da sprejem 500 ljudi ne bi smel biti problem.

Vučić pa je Kurzu danes izkazal tudi posebno čast in ga odlikoval z “redom za zasluge na lenti” za razvoj in krepitev sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama in v celotni regiji Zahodnega Balkana. Srbija je za Kurza lahko “nov dom”, je dejal Vučić.

sebastian kurz
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!