Leto dni od najhujše železniške nesreče v Grčiji preiskava še vedno ni končana

Svet 28. Feb 202415:39 0 komentarjev
Grčija, nesreča
Posledice železniške nesreče v Grčiji (Foto: Kostas Mantziaris/REUTERS)

V Grčiji se ob prvi obletnici spominjajo najhujše železniške nesreče v zgodovini države, v kateri je umrlo 57 ljudi, še več deset jih je utrpelo poškodbe. V počastitev spomina na žrtve trčenja dveh vlakov v bližini mesta Larisa so po vsej državi zvonili cerkveni zvonovi, promet je obstal, v Atenah in Solunu se je zbralo več kot 30.000 ljudi.

Že ob polnoči so se po vsej državi ustavili vlaki, trajekti, taksiji in vlaki podzemne železnice. Zvonovi vseh cerkva so zjutraj v spomin na vsako izmed žrtev zadoneli 57-krat. Že v nedeljo se je odvila spominska slovesnost za umrle, okoli 1.000 ljudi, večinoma svojcev, pa se je danes zbralo na prizorišču nesreče blizu kraja Tempi.

Po vsej državi potekajo tudi shodi v počastitev obletnice tragedije, ki je sprožila val žalovanja pa tudi jeznih protestov zaradi prepričanja v krivdo oblasti za pomanjkljivo varnost železniškega sistema. Iz Aten poročajo, da se je na ulicah zbralo več kot 20.000 ljudi, še 10.000 pa v severnem Solunu.

“Leto kasneje smo nazaj na ulicah, da bi zaklicali, da nismo pozabili,” je v izjavi sporočil sindikat javnih uslužbencev Adedy, kjer dodajajo, da odgovorni za tragedijo še niso odgovarjali za svoja kazniva dejanja.

Dokončnega odgovora, kaj se je zgodilo in kdo naj bi bil odgovoren, namreč še vedno ni, preiskovalci pa naj bi zaslišanja v okviru uradne preiskave zaključili šele 8. marca. Obtožnice v zvezi s trčenjem grozijo 34 uslužbencem železnic in drugim uradnikom, začetka sojenja pa ni pričakovati pred junijem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grški premier na prizorišču tragične nesreče
Grški premier na prizorišču tragične nesreče (Foto: Alexandros Avramidis/REUTERS)

Premier Kiriakos Micotakis je danes v izjavi nesrečo označil za nacionalno travmo in skupni neuspeh, do nje pa naj bi prišlo zaradi kombinacije človeške napake z neuspehom države. Znova je obljubil, da bodo odgovorni stopili pred sodišče.

Nesreča se je zgodila 28. februarja lani, ko sta blizu predora severno od Larise trčila tovorni in potniški vlak, na katerem je bilo več kot 350 ljudi, večinoma študentov. Potniki so opisovali, kako so ostali ujeti v zmečkanih vagonih gorečega vlaka. Nekateri so se rešili tako, da so razbili okna.

Zaradi požara, ki je izbruhnil po trčenju, so bila številna trupla neprepoznavna, posmrtnih ostankov ene od pogrešanih žensk pa niso nikdar našli. Svojci so razočarani nad počasnim potekom preiskave in delovanjem pravosodja ter so celo imenovali lastne strokovnjake, češ da so uradni preiskovalci spregledali bistvene dokaze.

Na novinarski konferenci v ponedeljek so jim denimo očitali, da niso preučili razlogov za silovit požar, ki je izbruhnil nemudoma po trčenju. Prepričani so, da je vlak prevažal nezakonit tovor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!