Letošnji dopust bo še dražji: učinek maščevalnega turizma še ni popustil

Svet 14. Jan 202315:17 2 komentarja
letališče
PROFIMEDIA

Dopust se je v zadnjih mesecih podražil. Zvišale so se cene letalskih vozovnic, prenočišč in hrane v restavracijah, pa tudi najemi avtomobilov. Vse to bo vplivalo na dražje dopustovanje v letu 2023. Turistične agencije napovedujejo dvig cen med petimi in desetimi odstotki.

Podražitve so skupni imenovalec druge polovice lanskega leta in prve polovice meseca v novem. Življenje je dražje kot pred enim letom. Zvišale so se cene hrane, elektrike, goriva in drugih življenjskih potrebščin.

Podražitvam pa se ne bo izmaknil niti dopust. Ta bo po dveh letih omejenega delovanja zaradi epidemije letos znova bolj podoben predcovidnim časom, ob tem so zeleno luč za potovanja prižgali tudi Kitajcem.

Prve obrise, kakšen bo trend letošnjih potovanj, smo videli z začetkom zimskih dopustov. Smučarske vozovnice so se v povprečju podražile od 10 do 15 odstotkov, hotelirji v Italiji pa so napovedali 20 do 30 odstotkov višje cene kot lani.

Poskočile so tudi cene letalskih vozovnic in najemov avtomobilov. V primerjavi z letom 2019 oziroma obdobja pred epidemijo so se letalske vozovnice podražile za sedem odstotkov, poroča CNN. Letalski prevozniki si še vedno niso opomogli po posledicah epidemije, ko so ob zaustavitvi potovanj močno zmanjševali število zaposlenih, ki pa jih zdaj ne morejo več dobiti. Pomanjkanja kadra je sicer težava mnogih panog v svetu.

Cene hotelskih sob so narasle za 12 odstotkov v istem obdobju, najbolj so poskočile cene najema avtomobilov – v primerjavi z letom 2019 so zdaj dražji za kar 46 odstotkov. Podjetja za oddajanje avtomobilov so v začetku covida vrnile večji del flote avtomobilov lizinškim službam, nato pa zaradi težav pri dobavah novih avtomobilov teh niso mogla nadomestiti, ko se je povpraševanje znova vrnilo. Najem avtomobila v lanskem poletju je bil v nekaterih primerih dražji celo od celotnega dopusta.

Jamnik: Cene se bodo dvignile vsaj za višino inflacije

Po oceni predsednika slovenskih hotelirjev in generalnega direktorja Slona Gregorja Jamnika se bodo cene potovanj oziroma dopusta letos dvignile vsaj za toliko, kot bo visoka inflacija.

“Vzroki so visoke cene energije in hrane, seveda pa je podražitev odvisna tudi od lokacije oziroma mikrolokacije znotraj določenih mest,” je pojasnil za N1. Ob tem je opozoril, da so napovedi zelo negotove, saj ekonomisti svarijo pred morebitno recesijo, realna kupna moč pa se zaradi inflacije znižuje.

“V turizmu si krize podajajo kljuke. Covid nas je popolnoma zdesetkal in nas spravil na rob preživetja, zdaj pa imamo izjemno visoke stroške, ki nam onemogočajo dosego pričakovanih donosov. V svojih 28-letni karieri še nisem doživel tako zahtevnega obdobja,” je razlagal.

letališče
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Vseeno v leto 2023 zre “zmerno optimistično”. “Kupna moč bo realno manjša zaradi inflacije, vendar bomo še naprej imeli visoko delovno aktivno prebivalstvo in ne bo veliko ljudi na cestah. To je tisti podatek, ki nam vliva zmerni optimizem za letošnje leto. V grobem pričakujem 5 do 10 odstotkov večje prihodke letos kot lani, seveda pa bo marža EBITDA manjša zaradi višjih stroškov,” je napovedal.

Prav tako po Jamnikovih besedah še ni popustil učinek tako imenovanega maščevalnega turizma, “ki je posledica omejitev potovanj zaradi epidemije, ko se ni potovalo in se zdaj za potovanja zapravlja več kot v normalnih razmerah”.

Ob visokih cenah energije pa bo glavni izziv v turizmu tudi iskanje manjkajočega kadra, je izpostavil Jamnik.

“Pomanjkanje kadra nam onemogoča razvoj, ker ga je premalo. Še huje, krči nam nabor storitev, ki nudijo udobje za gosta. Ne moremo na primer ponujati vseh storitev, ki smo jih imeli v letu 2019. Če je bil včasih hotelski bar odprt 16 ur, je zdaj 10 ur. Ker manj časa strežemo, tudi manj zaslužimo. Nekateri hoteli opuščajo tudi postrežbo v sobah,” je opisal težave. Po njegovi oceni zato turizem okreva počasneje, kot je hitrost povpraševanja na drugi strani, na staro raven pa se še ni vrnil predvsem poslovni turizem.

“Izzivi manj resni, kot je bila epidemija”

Tudi zadnje poročilo Evropske potovalne komisije (ETC) kot glavne izzive turizma poudarja prezasedenost in pomanjkanje delovne sile ter negotovost, povezano z energetsko krizo in inflacijo.

“Zdi se, da so našteti razlogi manj resni, kot je bila epidemija. Namesto prepovedi potovanja bodo za potrošnike izzivi spremembe potovanj,” piše v poročilu. Kot možne rešitve pri višjih cenah izpostavljajo krajša potovanja, cenovno ugodnejše destinacije, potovanje zunaj sezone in manjša poraba na dopustu.

Kamp, prikolice
PROFIMEDIA

Turistične agencije napovedujejo podražitve od 5 do 10 odstotkov

V turistični agenciji Sonček za letošnjo sezono napovedujejo dvig cen od pet do deset odstotkov. “Največ so temu dodale višje cene energentov, posledično pa tudi hrane,” so odgovorili in dodali, da bo dvig cen skladen za vse segmente potovanj.

Kljub podražitvam pričakujejo dobro sezono. “Začelo se je odlično, prvi dnevi januarja kažejo, da se vračamo k turističnim navadam pred korono. Takrat je bil namreč januar mesec, ko je svoje počitnice rezerviralo največ Slovencev,” so pojasnili.

Dopust pa ne bo dražji le za tiste, ki bodo potovali z letalom in spali v hotelih. Dvig cen napovedujejo tudi v kampih. Kampiranje pri sosedih, kjer so ob vstopu v novo leto prevzeli evro, naj bi bilo v tem letu dražje za 20 odstotkov. Letošnji cilj je po besedah direktorja Hrvaške turistične skupnosti Kristijana Stančića “popolno okrevanje turizma in doseganje predpandemičnih turističnih rezultatov”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje