Umrl nekdanji portugalski predsednik Sampaio

Svet 10. Sep 202119:03 > 20:00 0 komentarjev
Jorge Sampaio
PROFIMEDIA

Umrl je nekdanji portugalski predsednik Jorge Sampaio, ki je zasedal tudi več položajev v Združenih narodih, je sporočila njegova družina. Star je bil 81 let.

Jorge Sampaio, ki je imel težave s srcem, so v bolnišnico sprejeli konec avgusta. Umrl je danes na svojem domu v Lizboni. “Danes nas je zapustil Jorge Sampaio.

Ni nam zapustil samo zapuščine svobode, ampak tudi enakopravnosti,” je ob tem sporočil aktualni portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa.

“Poklanjamo se spominu človeka, ki je bil vedno zgled,” pa je dejal portugalski premier Antonio Costa. Vlada je ob smrti nekdanjega predsednika razglasila tridnevno žalovanje, ki se bo začelo v soboto.

Sampaio je v politiko vstopil leta 1962 med študijem prava, ko je organiziral študentske stavke proti diktaturi Antonia Salazarja. Leta 1978, štiri leta po padcu diktature, se je pridružil Socialistični stranki. Leta 1989 je prevzel vodenje stranke in bil izvoljen za župana Lizbone. Na predsedniških volitvah je prvič zmagal leta 1996 in na položaju ostal dva mandata do leta 2006. Kasneje je zasedal več položajev v ZN, med drugim je bil posebni odposlanec za boj proti tuberkulozi.

Pahor izrazil sožalje ob smrti

Ob smrti nekdanjega portugalskega predsednika je predsednik republike Borut Pahor izrazil sožalje portugalskemu kolegu Marcelu Rebelu de Sousu. Ob tem je slovenski predsednik na Twitterju zapisal, da je bil Sampaio velik državnik, ki je s svojim delovanjem pomembno prispeval k promociji dialoga, solidarnosti in svobode. Po Pahorjevih besedah se bomo Sampaia v Sloveniji spominjali kot iskrenega prijatelja, ki je že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prispeval k prijateljskim odnosom med Slovenijo in Portugalsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!