Litva bi Ukrajino povabila na julijski vrh Nata v Vilni

Svet 06. Apr 202320:21 1 komentar
Nato
PROFIMEDIA

Litovski poslanci so sprejeli odločitev, da Ukrajino povabijo na vrh zveze Nato, ki bo julija v Vilni. Kot menijo v Kijevu, bi bilo morebitno članstvo Ukrajine v Natu najboljša rešitev za zagotavljanje evroatlantske varnosti.

Litovski parlament je danes soglasno sprejel resolucijo o povabilu Ukrajini na naslednji vrh zveze Nato, ki bo julija potekal v litovski prestolnici Vilna. Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je sicer po torkovem srečanju komisije Nato-Ukrajina k udeležbi že povabil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

“Verjamemo, da bo Ukrajina prispevala k naši varnosti in okrepila Nato,” je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes dejal predsednik odbora za zunanje zadeve v litovskem parlamentu Žigimantas Pavilionis.

Po začetku ruske invazije na Ukrajino je Zelenski lani jeseni zaprosil za pospešen pristop njegove države k zavezništvu, naklonjenost temu koraku so na srečanju ta teden v Bruslju izrazili tudi zunanji ministri držav članic zveze Nato. Na srečanju z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo v torek so povedali, da zavezništvo ostaja zavezano politiki odprtih vrat glede Ukrajine. Kuleba je sicer še pred zasedanjem komisije Nato-Ukrajina, ki je bilo prvo na ministrski ravni po šestih letih, dejal, da bi bila najboljša rešitev za zagotavljanje evroatlantske varnosti morebitno članstvo Ukrajine v Natu.

Medtem se je v torek zvezi Nato kot 31. članica pridružila Finska. V Moskvi so sicer finski vstop v Nato označili za grožnjo varnosti Rusije.

Na vstop v Nato še vedno čaka Švedska, potem ko je maja lani skupaj s Finsko zaprosila za članstvo v obrambnem zavezništvu. Švedskega pristopnega protokola iz različnih razlogov še nista ratificirali Madžarska in Turčija, za pridružitev morebitne nove članice pa mora to storiti vseh 31 članic zveze Nato.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje