Liz Truss že tarča kritik, pri spornih vladnih načrtih kljub temu vztraja

Svet 02. Okt 202218:38 1 komentar
Liz Truss
PROFIMEDIA

Britanska premierka Liz Truss je priznala, da bi morala Britance bolje pripraviti na svoj načrt znižanja davkov in povečanja zadolževanja, kar je sprožilo pretrese na finančnih trgih, kritike na račun vlade in padec podpore v javnosti.

Nova premierka in vodja torijcev Liz Truss, ki se manj kot mesec dni po zasedbi položaja že sooča s krizo, vztraja, da bodo sporni vladni načrti pripomogli k ponovni gospodarski rasti države, medtem ko se ta spopada z izjemno visoko inflacijo in recesijo.

Ob začetku letnega kongresa vladajoče konservativne stranke je Truss skušala pomiriti kritike rekoč, da bo zmanjšala dodatno vladno zadolževanje, namenjeno financiranju znižanja davkov za najbogatejše, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na štiridnevnem kongresu mora Truss o svojih načrtih prepričati člane lastne stranke, med katerimi se krepi odpor.

Do vrenja je prišlo že, ko je finančni minister Kwasi Kwarteng predstavil paket proračunskih ukrepov, najobsežnejših v 50 letih. Ta med drugim predvideva številna znižanja davkov in veliko povečanje zadolževanja. Državo naj bi do leta 2026 stal skoraj 45 milijard funtov (okoli 50 milijard evrov).

Nekdanji minister za stanovanjsko politiko Michael Gove je za britansko mrežo BBC kritiziral davčne načrte vlade. Torijci glede na poročila razmišljajo o glasovanju proti načrtom v parlamentu, na primer proti odpravi najvišje davčne stopnje za največje zaslužkarje. A generalni sekretar stranke Jake Berry je uporniškim članom v intervjuju za televizijo Sky News zagrozil z izključitvijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Truss je v pogovoru za BBC priznala napake v komuniciranju svojih načrtov. Kot je dejala, bi morala “bolje pripraviti teren” za napovedane davčne olajšave in obsežno zadolževanje, pri tem pa zatrdila, da bo vztrajala pri načrtih. “Stojim za svežnjem, ki smo ga napovedali (…), vendar se strinjam, da bi morali pri tem bolje pripraviti podlago,” je še povedala.

Tako kot Truss se je tudi Kwarteng znašel pod plazom kritik. Po poročanju časnika Sunday Times se je minister po objavi načrtov udeležil zabave z upravitelji hedge skladov, ki so imeli finančno korist od padca britanskega funta in so Kwartenga podprli pri njegovi usmeritvi, poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje