London izgubil naziv najbolj cenjene borze

Gospodarstvo 14. Nov 202221:09 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Britanski borzni trgi so izgubili položaj najvrednejših v Evropi, primat zdaj pripada Franciji. Skupna vrednost tamkajšnjih podjetij se namreč povečuje zaradi vse večjega povpraševanja luksuznega blaga podjetji LVMH, Gucci Kering in Hermes, piše Bloomberg.

Po podatkih agencije Bloomberg je Francija prevzela prvo mesto med evropskimi delniškimi trgi. Tržna kapitalizacija delnic francoskih podjetij trenutno znaša 2,823 milijarde ameriških dolarjev, kar je za malenkost več od skupne vrednosti podjetij na londonskem trgu, ki znaša 2,821 milijarde ameriških dolarjev skupne vrednosti vseh podjetij.

Po podatkih agencije je Pariz prvič od leta 2003, odkar beležijo tovrstne podatke, prehitel borzo na Otoku. Gre za velik preobrat na londonski borzi, ki je bila še leta 2016 vredna približno 1,4 milijarde dolarjev več od tekmeca na stari celini, piše BBC.

Po pisanju tujih medijev je londonski indeks FTSE 250, ki ga sestavljajo srednje velika podjetja v Združenem kraljestvu, v zadnjem letu upadel skoraj za 17 odstotkov. Delniški trgi v Združenem kraljestvu se že nekaj časa spopada s težavami, vzrok za to je energetska kriza, visoka inflacija in tudi poteze nekdanje premierke Liz Truss, predvsem njen kontroverzni načrt o znižanju davkov. Britanska podjetja je prizadel tudi padec vrednosti funta, sicer je v primerjavi z dolarjem padel tudi evro, a manj kot funt.

Medtem pa francoski delniški trg poganjajo domači proizvajalci luksuznega blaga, ki so v razcvetu zaradi večjega povpraševanja. Med drugim o rekordni prodaji poroča podjetje LVMH, ki ima v lasti luksuzno blagovno znamko Louis Vuitton, in podjetje Gucci, ki se prav tako ukvarja s prodajo luksuznih oblačil.

Vrednost delnic LMVH se je v zadnjih šestih mesecih povečala za 22 odstotkov, delnice podjetja Hermes (tudi to se ukvarja s prodajo luksuznega blaga) pa za 37 odstotkov, piše BBC, ki povzema Bloomberg.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!