Izjemno odkritje pri Visu: našli izgubljeno jugoslovansko vojaško ladjo (FOTO)

Svet 14. Nov 202213:53 0 komentarjev
ISSA DIVING CENTER - CROATIA
ISSA DIVING CENTER - CROATIA

Potapljači so v hrvaških vodah v bližini otoka Vis našli izgubljeno ladjo jugoslovanske vojne mornarice. Poleg ladje, ki se je ponesrečila leta 1976, je potapljaška ekipa odkrila več bombnikov iz obdobja druge svetovne vojne, ko je na otoku Vis delovalo letališče zavezniških sil.

Potapljači Issa Diving Centra z otoka Vis so ladjo našli na 125 metrih globine. Gre za nosilca tankov, ki se je potopil decembra 1976 zaradi slabega vremena. Potop je preživelo vseh 25 članov posadke.

Ladja je prevažala strelivo, primer pa so takrat označili za vojaško skrivnost. “Zaradi tehničnih težav sem moral precej hiteti. Skočil sem v vodo. Vidljivost na dnu je bila sedem do deset metrov. Prišel sem do objekta, ki ni bil to, kar se pričakoval. To sem videl takoj,” je o odkritju povedal potapljač Mirko Bevenja.

Jugoslovanska vojna mornarica je bila del Jugoslovanske ljudske armade (JLA), njene naloge pa so bile obramba obal, morja, rek in jezer. Mornarica je imela okoli 30 nosilcev tankov, ki so lahko prevažali po tri tanke ali 200 vojakov. Uporabljali so jih za prevoz vojaštva in postavljanje min.

ISSA DIVING CENTER - CROATIA ISSA DIVING CENTER - CROATIA
ISSA DIVING CENTER - CROATIA
ISSA DIVING CENTER - CROATIA ISSA DIVING CENTER - CROATIA
ISSA DIVING CENTER - CROATIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!