Slovenija po vstopu Hrvaške v schengen pripravljena uvesti nadzor na meji

Slovenija 14. Nov 202217:40 > 18:16 5 komentarjev
BOBO

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je na zasedanju zunanjih ministrov Evropske unije dejala, da je Slovenija pripravljena na meji s Hrvaško po njenem vstopu v schengensko območje uvesti nadzor, ko oziroma če bo to potrebno.

Ministrica Tanja Fajon je spričo naraščajočega števila prihodov nezakonitih migrantov v države Evropske unije (EU) dejala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengna in je v nasprotju s pravom EU, predstavlja resen problem in velik izziv, posebej, ker imamo že na meji z Avstrijo občasne notranje kontrole. “Zdaj, ko bo Hrvaška vstopila v schengen, si seveda ne želimo, da bi s porastom nezakonitih prebežnikov, priseljencev, beguncev Slovenija postala nekakšen žep,” je poudarila.

Zato ves čas opozarja svoje kolege v EU, da je treba v schengnu postaviti jasna pravila, omejiti notranji nadzor, če ta res niso potreben. Reforma, ki že nekaj let poteka, se mora resnično zgoditi, sicer bo schengen lahko resno ogrožen. Ministrica si ne želi, da bi bila širitev na Hrvaško, Romunijo in Bolgarijo neuspeh za vse, tudi za Slovenijo.

Povedala je, da Slovenija razmišlja tudi o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško po njenem vstopu v schengensko območje. “Slovenija je pripravljena, da z naslednjim dnem, tednom, mesecem, ko bo to ali če bo to potrebno, tudi sama uvede notranje kontrole. Na to opozarjamo tudi v pogovorih s svojimi sogovorniki,” je na novinarski konferenci po zasedanju zunanjih ministrov EU povedala ministrica Fajon.

O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra, pri čemer je pričakovati, da bodo podprli vstop slovenske južne sosede v schengen s 1. januarjem prihodnje leto.

Ob gradivu tudi enostranska izjava

Slovensko stališče, ki ga je pripravilo notranje ministrstvo, bo vlada obravnavala v četrtek, je povedala zunanja ministrica. Notranje ministrstvo predlaga, da Slovenija podpre hrvaški vstop v schengen, s čimer se strinja tudi zunanja ministrica. Ob gradivu je pripravljena še enostranska izjava, ki potrjuje, da Slovenija spoštuje arbitražno razsodbo in da vztraja pri njeni implementaciji, ko gre za reševanje vprašanj glede meje.

Razprava na vladi bo pokazala, ali obstaja soglasje glede tega, je še povedala ministrica in dodala, da se soglasje nakazuje. Nato bodo gradivo in izjavo obravnavali še pristojni odbori državnega zbora, je napovedala Fajon. Pri tej enostranski izjavi gre sicer za nacionalno izjavo posamezne države članice, ki se poda ob sklepu zasedanja Sveta EU. Če bo potrjena, bo slovenska izjava glede arbitraže podana ob sklepu o odločitvi Sveta o hrvaškem vstopu v schengen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje