London zanika ruske opozorilne strele v Črnem morju

Svet 23. Jun 202116:21 > 18:47 0 komentarjev
HMS Defender
Sergey Smolentsev/REUTERS

Ruska obmejna patruljna ladja in bombnik Su-24 sta v Črnem morju izstrelila opozorilne strele in bombe proti rušilcu britanske mornarice, ki je po navedbah ruske strani kršil ruske ozemeljske vode. V Londonu so ruske navedbe o opozorilnih strelih proti britanski ladji zanikali.

Kot so danes sporočili z ruskega obrambnega ministrstva, so britanski rušilec najprej posvarili, da bodo uporabili orožje v primeru kršitev državnih meja Ruske federacije, a se britanski rušilec na opozorilo ni odzval. Po opozorilnih strelih in bombah je ladja zapustila ruske vode.

Dogodek naj bi se zgodil blizu rta na polotoku Krim

Po dogodku so vojaškega atašeja na britanskem veleposlaništvu v Moskvi že poklicali na pogovor na rusko obrambno ministrstvo. Ruska stran je navedla, da se je dogodek zgodil blizu rta na polotoku Krim. Britanski rušilec naj bi bil tri kilometre globoko v ruskih ozemeljskih vodah.

Britansko ministrstvo za obrambo je že zanikalo ruske trditve, da so v Črnem morju proti ladji britanske kraljeve mornarice izstrelili opozorilne strele. “Proti rušilcu HMS Defender ni bil izstreljen noben opozorilni strel. Ladja kraljeve mornarice pluje čez ukrajinske ozemeljske vode v skladu z mednarodnim pravom,” so sporočili z ministrstva v Londonu.

Rusija je kasneje pozvala Veliko Britanijo, da razišče po njenih navedbah nevarna dejanja britanske vojaške ladje. Rusko obrambno ministrstvo je ocenilo, da dogodek v Črnem morju pomeni “veliko kršitev konvencije Združenih narodov” ter London pozvalo, naj izvede “temeljito raziskavo dejanj posadke”. Rusko zunanje ministrstvo pa je napovedalo, da bodo zaradi incidenta na pogovor poklicali britanskega veleposlanika v Moskvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!