Macron in Johnson po sporu zaradi podmornic o nadaljevanju sodelovanja

Svet 24. Sep 202116:18 0 komentarjev
emmanuel macron
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson sta se danes v telefonskem pogovoru strinjala, da bosta "še naprej tesno sodelovala" kljub sporu glede prodaje podmornic Avstraliji, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ponovno sta potrdila pomen odnosov med Združenim kraljestvom in Francijo,” so sporočili z Downing Streeta in spomnili na “strateški pomen dolgoletnega sodelovanja v indijsko-pacifiški regiji in v Afriki”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Emmanuel Macron po zaostritvi odnosov z ZDA, Veliko Britanijo in Avstralijo zaradi avstralske odpovedi pogodbe o nakupu francoskih konvencionalnih podmornic čaka konkretni predlog Velike Britanije, kako naprej.

Britanski premier Boris Johnson je danes Macronu povedal, da upa na obnovo francosko-britanskega sodelovanja v skladu s skupnimi vrednotami in interesi, so sporočili iz Elizejske palače. Johnson je posebej omenil sodelovanje na področju podnebja, boja proti terorizmu in indijsko-pacifiške regije, Macron pa zdaj čaka na konkretnejše predloge, so sporočili.

Pogovor je potekal dva dni po telefonskem pogovoru med Macronom in ameriškim predsednikom Joejem Bidenom, ki je zmanjšal napetosti med Parizom in Washingtonom po sklenitvi novega varnostnega zavezništva med ZDA, Avstralijo in Združenim kraljestvom (Aukus).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!