Po sporu s podmornicami se bo francoski veleposlanik vrnil v ZDA

Svet 22. Sep 202119:24 0 komentarjev
Emmanuel Macron
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se danes v telefonskem pogovoru strinjala, da bosta po sporu glede prodaje podmornic Avstraliji skušala obnoviti zaupanje. V okviru teh prizadevanj se bosta srečala konec oktobra, so sporočili iz Bele hiše.

Voditelja sta v skupni izjavi zapisala, da bi se lahko razmere odvile lepše, če bi obstajal odprt dialog med zavezniki o strateških interesih Francije in evropskih partnerjev. Obenem je Macron sporočil, da se bo francoski veleposlanik prihodnji teden vrnil v Washington.

Spomnimo, varnostni dogovor ZDA, Avstralije in Združenega kraljestva (Aukus) o sodelovanju v indijsko-pacifiški regiji, zaradi katerega je Avstralija odpovedala dogovor s Francijo o nakupu konvencionalnih podmornic in se namesto tega odločila za ameriške jedrske podmornice, je močno razjezil Pariz. EU pa je izrazila solidarnost s Francijo in odnos trojice držav do nje označila za nesprejemljiv.

Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Biden je v tem smislu podprl strateški pomen francoske in evropske vloge v indijsko-pacifiški regiji. Po njegovem je prav tako pomembna močna in bolj sposobna evropska obramba, ki po njegovem mnenju pozitivno prispeva k transatlantski in globalni varnosti ter dopolnjuje zvezo Nato.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!