Madžarska obtožuje Ukrajino vmešavanja v prihajajoče volitve

Svet 30. Mar 202218:54 > 19:17 1 komentar
Madžarska, Budimpešta
Denis Sadiković/N1

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je obtožil ukrajinsko vodstvo, da se poskuša umešati v prihajajoče madžarske parlamentarne volitve. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kulega je obtožbe zanikal.

Peter Szijjarto je v videoposnetku, ki ga je objavil na družbenih omrežjih, dejal, da med madžarsko levico in predstavniki ukrajinske vlade poteka usklajevanje o vplivanju na volitve v korist koalicije opozicijskih strank, poroča Associated Press. Te bodo na Madžarskem potekale to nedeljo. Szijjarto ni predložil nobenih dokazov o domnevnem dogovarjanju, a trdi, da je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba poklical ukrajinskega veleposlanika v Budimpešti in želel govori o tem, kako bi lahko vplivali na volitve na Madžarskem. Szijjarto je še dodal, da naj bi madžarske opozicijske stranke obljubile, da bodo v primeru, če pridejo na oblast, prekinile uvoz ruskega plina in nafte, Ukrajino pa bodo oskrbovale z orožjem. Vse navedbe je Kuleba zavrnil. “V nasprotju z Madžarsko se nikoli nismo vmešavali v madžarske notranje zadeve in še posebej ne pred volitvami,” je dejal Kuleba.

Obtožbe na račun Ukrajine so prišle po tem, ko je bil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritičen do odnosa Madžarske in njenega premierja Viktorja Orbana do vojne v Ukrajini. Že včeraj je bilo tudi odpovedano srečanje štirih obrambnih ministrov držav višegrajske četverice, ki bo morali potekati na Madžarskem. Razlog za to je odziv Madžarske na dogajanje v Ukrajini oziroma njeno nasprotovanje strožjim ukrepom proti Moskvi. Madžarsko ravnanje v povezavi z največjo varnostno krizo v Evropi po koncu hladne vojne že nekaj tednov buri duhove. Vlada premierja Orbana je sicer podprla vse štiri svežnje sankcij EU proti Rusiji, je pa odločno proti embargu na uvoz ruskih energentov, prav tako pa ne dovoli transporta zahodnega orožja v Ukrajino prek svojega ozemlja.

Peter Szijjarto
PROFIMEDIA

Orbana, ki velja za enega od voditeljev EU, ki je politično najbližje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, država pa je tako zaradi uvoza plina in nafte kot zaradi projekta drugega reaktorja jedrske elektrarne Paks močno energetsko odvisna od Rusije, je v svojem video nagovoru na zasedanju voditeljev držav in vlad EU minuli četrtek poudaril tudi ukrajinski predsednik Zelenski.

“Tu se želim ustaviti in biti pošten. Enkrat in za vselej se morate odločiti, s kom ste,” je dejal. Državo je pozval, naj neha oklevati pri sankcijah in dopusti prevoz orožja. Orban je v nadaljevanju zahteve Zelenskega zavrnil, saj da niso v skladu z interesi Madžarske. Pri tem v Budimpešti pravijo, da se maksimalno trudijo zagotavljati humanitarno pomoč beguncem, ki bežijo iz Ukrajine. Na nedeljskih volitvah na Madžarskem se bo Orban potegoval za četrti zaporedni premierski stolček, po poročanja AP pa raziskave kažejo najbolj tesen izid, odkar je leta 2010 prevzel oblast. V času njegove 12-letne vladavine je Orbanova vlada pod predsednikom Vladimirjem Putinom vzpostavila globoke gospodarske in diplomatske vezi z Rusijo ter poglobila odvisnost Madžarske od ruskih fosilnih goriv in tehnologije jedrske energije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje