Turčija bo začela potrjevati prošnjo za vstop Finske v Nato

Svet 17. Mar 202315:04 > 16:33 0 komentarjev
Turčija
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/via REUTERS

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bo Turčija začela s potrjevanjem finske prošnje za članstvo v zvezi Nato. Na Madžarskem so medtem znova preložili odločanje o vstopu Švedske in Finske v Nato. Parlament bi o tem vprašanju moral odločati prihodnji teden, a bo glasovanje predvidoma potekalo 31. marca.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je potrdil namero, o kateri se je te dni že govorilo – turške poslance je danes pozval, naj glasujejo o vstopu Finske v zvezo Nato, poročajo tuji mediji. Erdoganovo naznanilo tako prihaja na dan, ko je Turčijo obiskal finski predsednik Sauli Niinisto.

Finska in Turčija sta za vstop v Nato zaprosili pred 10 meseci oziroma po začetku ruske invazije na Ukrajino. “Kar zadeva izpolnjevanje zavez iz trilateralnega memoranduma, vidimo, da je Finska sprejela avtentične in konkretne korake,” je po navedbah tiskovne agencije AP povedal Erdogan. V turškem parlamentu ima – skupaj z zavezniki – večino stranka (AKP) predsednika Erdogana. Glasovanje bo predvidoma potekalo še pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki bodo v Turčiji 14. maja.

Spomnimo, da bi premestile razlike glede članstva Finske in Švedske v Natu, sta državi junija lani s Turčijo sklenili dogovor. Ta med drugim vključuje zaveze, s katerimi naj bi državi naslovili turške skrbi, predvsem vezane na podpornike Kurdske delavske stranke, ki so azil poiskali v teh dveh državah.

Tiskovna agencija Reuters ob tem poroča še, da bo Ankara pogovore o vstopu v Nato nadaljevala tudi s Švedsko. Po Erdoganovih besedah bo usoda švedske prošnje odvisna od ukrepov, ki jih bo država sprejela.

Recep Tayyip Erdogan
Presidential Press Office/ via REUTERS

Madžarska še enkrat preložila odločanje o vstopu Švedske in Finske v Nato

Madžarski parlament je medtem znova preložil glasovanje o ratifikaciji pristopnih protokolov Švedske in Finske za vstop v zvezo Nato.

#related-news_0

Parlament v Budimpešti je v začetku meseca začel razpravo o ratifikaciji pristopnih protokolov Švedske in Finske za članstvo v Natu, glasovati pa bi moral nekaj dni kasneje, a so glasovanje preložili na teden po 20. marcu. V vladajoči desni stranki Fidesz so zdaj kot nov datum glasovanja potrdili 31. marec, je danes poročal madžarski spletni portal 24.hu, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je razvidno iz pisma podpredsednika vlade Zsolta Semjena predsedniku parlamenta Laszlu Köverju, se vladna stranka Fidesz in njen koalicijski partner, krščanski demokrati (KDNP), ne strinjata s tem, da bi zasedanje parlamenta, na katerem naj bi glasovali o ratifikaciji vstopa obeh držav v Nato, potekalo prihodnji teden. Po besedah Semjena naj bi se parlament sestal šele v tednu od 27. marca oziroma 3. aprila, še poroča APA.

Viktor Orban
Marton Monus/REUTERS

Madžarska je ob Turčiji edina od 30 članic zavezništva, ki še ni potrdila vstopa Švedske in Finske v Nato, odkar ju je zavezništvo na vrhu julija lani povabilo k članstvu. Premier Viktor Orban je sicer načeloma podprl vstop obeh držav v Nato, vendar je skandinavski dvojici držav med drugim očital, da so njuni politiki ter mediji neupravičeno kritizirali Madžarsko glede spoštovanja pravne države in korupcije, zaradi česar se nekateri v stranki Fidesz sprašujejo o smiselnosti sprejema držav, ki “širita očitne laži o Madžarski”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!