“Velik korak Severne Makedonije na poti v evropsko prihodnost”

Svet 16. Jul 202216:42 > 19:11 0 komentarjev
Severna Makedonija
PROFIMEDIA

Makedonski parlament je danes podprl francoski kompromisni predlog, ki naj bi odpravil bolgarsko blokado pristopnih pogajanj makedonske vlade z EU. Bruselj je pozdravil odločitev, prva medvladna konferenca bo po napovedih že v torek.

Za predlog je po navedbah makedonske tiskovne agencije MIA glasovalo 68 poslancev, proti ni bil nihče. Opozicija, ki mu nasprotuje, je med glasovanjem zapustila dvorano. Kompromisni predlog med drugim predvideva vključitev etničnih Bolgarov v ustavo Severne Makedonije “na enaki ravni z drugimi narodi” ter določene spremembe makedonskih zgodovinskih učbenikov.

Severna Makedonija je to doslej odločno zavračala, nezadovoljstvo s predlogom pa že več tednov na množičnih protestih izražajo tudi nasprotniki aktualne vlade.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je na glasovanje v sobranju že odzval na Twitterju. Kot je zapisal, odločitev “tlakuje pot medvladni konferenci s Severno Makedonijo, ki bo prihodnji teden”. “Pozdravljamo vas z odprtimi rokami,” je dodal.

Ni več ovir za začetek pristopnih pogajanj

“To je bila zgodovinska priložnost in izkoristili ste jo,” pa je zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenem prepričanju gre za velik korak Severne Makedonije na poti v evropsko prihodnost. Tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je Severni Makedoniji čestitala za “velik korak, ki si ga resnično zasluži”. “Severna Makedonija je prehodila težko pot, vendar hkrati dobila številne prijatelje, ki ji stojijo ob strani. Tudi name lahko računa,” je zapisala na Twitterju.

Makedonski premier Dimitar Kovačevski je poslancem čestital in se jim zahvalil. Kot je dodal, po navedbah agencije MIA, bo makedonski jezik, “končno odmeval v Evropi”. “Ni večjega patriotizma od podpore napredku države in odločitvam, ki so v največjem interesu države in njenih prebivalcev,” je še zapisal na Facebooku. Kasneje je Kovačevski sporočil, da bo prva medvladna konferenca o makedonskih pristopnih pogajanjih že v torek, poroča MIA.

Vodja konservativne opozicije Hristijan Mickoski je razočaran; odločitev je označil za sramoto in izdajo nacionalnih interesov. Napovedal je nadaljevanje boja. “Če bomo enotni, bomo zmagali,” je dodal na novinarski konferenci v Skopju.

Zadovoljen pa je albanski premier Edi Rama, ki je na omenjenem družbenem omrežju zapisal, da po tej odločitvi ni več ovir za začetek pristopnih pogajanj med Albanijo in EU. “Absurdni položaj Albanije kot talca je končan,” je zapisal Rama in dodal, da bo albanska delegacija že v ponedeljek odpotovala v Bruselj, kjer se bodo začela pristopna pogajanja z EU.

ursula von der leyen severna makedonija
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!