Marine Le Pen znova izvoljena na čelo svoje stranke

Svet 04. Jul 202113:33 0 komentarjev
le pen
Pascal Rossignol/REUTERS

Francoska populistka Marine Le Pen je bila danes pričakovano znova, že četrtič, potrjena na položaj vodje skrajno desne opozicijske stranke Nacionalni zbor (RN). Kot so sporočili na kongresu stranke v mestu Perpignan na jugu Francije, je prejela 98,35 odstotka glasov.

Izid je pričakovan, saj Marine Le Pen, ki stranko vodi že desetletje, ni imela protikandidata. Volitve so potekale po pošti in preko spleta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Še danes bo stara-nova predsednica na kongresu nagovorila udeležence.

52-letna Le Pen medtem že načrtuje ponovno, svojo tretjo kandidaturo na predsedniških volitvah, ki bodo v Franciji potekale čez devet mesecev. Na njih bo njen glavni nasprotnik po vsej verjetnosti sedanji predsednik Emmanuel Macron, proti kateremu je enkrat – na predsedniških volitvah leta 2017 – že morala priznati poraz.

Na nedavnih regionalnih volitvah v Franciji, ki so bile pomemben pokazatelj političnega razpoloženja med Francozi pred spopadom za Elizejsko palačo, je sicer Nacionalni zbor, nekdaj znan kot Nacionalna fronta, utrpel hud poraz.

le pen
Philippe Wojazer/REUTERS

Kandidata stranke Thierryja Marianija je namreč v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala v drugem krogu volitev pred tednom dni prepričljivo premagal kandidat Republikancev Renaud Muselier.

Le Penova je sicer krivdo za to, da jim ni uspelo prvič osvojiti zmage v kateri od francoskih regij in tako pomembno okrepiti pozicijo pred predsedniškimi volitvami, pripisala zelo nizki volilni udeležbi. Hud poraz je na volitvah doživela tudi Macronova stranka, medtem ko so velik uspeh zabeležili predvsem Republikanci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!