Materinstvo, mizoginija, terorizem: kako je rock zvezda politike premikala meje

Svet 19. Jan 202321:14 2 komentarja
Jacinda Ardern
PROFIMEDIA

Po šestih letih bo Jacinda Ardern v začetku februarja odstopila z mesta novozelandske premierke. Priljubljenost po svetu ji je tekom mandata naraščala, bila je najbližje novozelandski politični rock zvezdi. Skupaj s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem je predstavljala val mlajših politikov ter progresiven odgovor na vzpon Donalda Trumpa v ZDA. Številni pa so jo videli tudi kot del vala progresivnih voditeljic, med katerimi je tudi finska premierka Sanna Marin. Zakaj je Ardern postala tako priljubljena? Kaj jo je vodilo v izgorelost? V kakšnem stanju pušča Novo Zelandijo?

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je napovedala, da bo prihodnji mesec odstopila s položaja. Šest zahtevnih let je terjalo svoj davek, pravi. “Odhajam, ker s tako privilegirano vlogo pride tudi odgovornost. Odgovornost, da veš, kdaj si prava oseba za vodenje in tudi, kdaj nisi. Vem, kaj to delo zahteva, in vem, da v sebi nimam več dovolj energije, da bi ga lahko opravljala pravično. Tako preprosto je to,” je dejala novinarjem.

Ko je Jacinda Ardern leta 2017 pri 37 letih prevzela vodenje vlade, je postala tretja novozelandska premierka in ena najmlajših svetovnih voditeljic. V prvem letu na položaju je rodila in tako postala šele druga svetovna voditeljica, ki je rodila med mandatom (prva je bila leta 1990 takratna pakistanska premierka Benazir Bhutto). Nekdanja didžejka in bivša mormonka je najbližje novozelandski politični rock zvezdi. Na shode privablja množice, na novinarskih konferencah pa se mediji drenjajo od ene do druge stene prostora, piše CNN. Pred volitvami je uživala podporo mladih, njena priljubljenost pa se je razširila tudi v tujino. Bila je na naslovnicah uglednih revij Vogue in Time.

Utirala pot drugim ženskam, hčer pripeljala v Združene narode

V času svojega mandata je Jacinda Ardern pogosto spregovorila o enakosti spolov in pravicah žensk. Ko je leta 2018 objavila novico o svoji nosečnosti, je spregovorila o sposobnosti žensk, da usklajujejo delo in materinstvo. “Nisem prva ženska, ki opravlja več nalog, nisem prva ženska, ki dela in ima otroka,” je dejala. Njen partner Clark Gayford je ostal doma in skrbel za hčerko Neve.

Trimesečno hčer sta pripeljala tudi na zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. Ardern je takrat povedala, da želi utreti pot drugim ženskam in prispevati k večji odprtosti delovnih mest.

Jacinda Ardern s trimesečno hčerko in partnerjem v Združenih narodih
Jacinda Ardern s trimesečno hčerko in partnerjem v Združenih narodih. (Foto: Profimedia)

Kot premierka se je soočala s številnimi vsiljivimi vprašanji, še posebej glede nosečnosti in partnerja. Konec lanskega leta pa je navdušila z odgovorom na seksistično vprašanje. Novinar je novozelandsko premierko Ardern in finsko premierko Sanno Marin vprašal, ali je bil povod za njuno srečanje, da sta podobne starosti in istega spola. Ardern je prekinila novinarja in dejala, da se sprašuje, ali je kdo kaj takšnega kdaj vprašal nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obamo.

Ko je leta 2021 v intervjuju za CNN razmišljala o svojem vzponu na oblast, je dejala: “Še ne tako dolgo nazaj je bilo biti ženska v politiki zelo samotna izkušnja.”

Mandata zaznamovala tudi teroristična napada in pandemija

Predsednica vlade je danes odkrito spregovorila o obremenitvah, ki jih je terjalo delo, in o krizah, s katerimi se je soočala njena vlada. Med njimi izstopata pandemija covida-19 in teroristični napad v Christchurchu leta 2019, v katerem je bilo v dveh mošejah ubitih 51 ljudi, 40 pa jih je bilo ranjenih.

Terorističen napad je bil eden izmed odločilnih trenutkov tega mandata, njen hitri in empatični odziv pa je bil deležen številnih pohval. Hitro je uvedla reforme zakona o orožju, da bi pokazala spoštovanje do muslimanske skupnosti, je nosila hidžab, napad je označila za primer terorizma in javno povedala, da ne bo nikoli izgovorila imena domnevnega napadalca.

Poudarila je, da so bile žrtve del novozelandske skupnosti, med tem ko napadalec ni bil. “Mnogi, ki jih je streljanje neposredno prizadelo, so morda bili priseljenci, morda so celo begunci. Odločili so se, da bo Nova Zelandija postala njihov dom. In to je njihov dom. Oni so mi. Oseba, ki je izvedla nasilje, pa ni,” je dejala in nadaljevala: “Na Novi Zelandiji nima mesta. Na Novi Zelandiji ni prostora za skrajno nasilje.”

Pandemija covida pa je močno pripomogla k njeni ponovni izvolitvi na premierski položaj leta 2020. Nova Zelandija je uvedla ene najstrožjih ukrepov in s tem omejila širjenja virusa, država pa je imela eno najnižjih smrtnosti, povezanih s covidom. A so ukrepi obenem ločili družine in zaprli tujce v državo.

Tragedija je Novo Zelandijo pretresla tudi decembra 2019, ko je izbruhnil vulkan Whakaari/White Island. Življenje je izgubilo 21 ljudi, med njimi so bili tudi turisti iz Združenega kraljestva, ZDA, Avstralije, Kitajske in Malezije.

Grožnje, sovraštvo in mizoginija

K odstopu so verjetno prispevali tudi nenehni napadi na njen značaj, grožnje zoper njeno življenje in možnost, da se v mesecih pred težkimi volitvami zgodi še kaj hujšega. “Ljudje so ji grozili s precej nizkotnimi zadevami,” je povedal politični komentator in nekdanji vodja osebja v njenem kabinetu Neale Jones.

“Mislim, da je to povzročilo pritisk,” je dejal in njeno delo ocenil kot najbolj intenzivno delo katerega koli novozelandskega premierja po drugi svetovni vojni.

Jacinda Ardern
PROFIMEDIA

“Pritiski na predsednike vlad so vedno veliki. Vendar se je Jacinda v dobi družbenih medijev, klikov ter poročanja 24 ur na dan in sedem dni na teden soočila s sovraštvom ter žolčem, ki so brez primere,” pa se je na odstop odzvala nekdanja novozelandska premierka Helen Clark. Politologinja na univerzi v Aucklandu Lara Greaves je poudarila mizogin ton poročanja o kmalu nekdanji premierki. “Ljudje so se norčevali iz njenega videza in jo kritizirali na precej spolno pogojen način,” je dejala.

Ardern je naredila neizmerno razliko

Avstralski premier Anthony Albanese jo je na Twitterju pohvalil, češ da je “svetu pokazala, kako voditi z razumom in močjo”. Avstralska zunanja ministrica Penny Wong pa je zapisala, da je bila “vir navdiha”.

Kanadski premier Justin Trudeau je delil skupno fotografijo in se ji zahvalil za prijateljstvo ter “empatično, sočutno, močno in stabilno vodenje v zadnjih nekaj letih”. “Razlika, ki ste jo naredili, je neizmerna,” je dodal.

Nizozemski premier Mark Rutte pa je sporočil: “Verjamem, da je mogočna voditeljica na Novi Zelandiji, pa tudi v regiji in v Združenih narodih.” Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je dejala, da razume, zakaj je odstopila: “Menim, da je odlična voditeljica in zelo pogumna ženska.”

Jacinda Ardern Jacinda Ardern
PROFIMEDIA
Angela Merkel, Jacinda Ardern Angela Merkel, Jacinda Ardern
PROFIMEDIA
Joe Biden, Jacinda Ardern Joe Biden, Jacinda Ardern
PROFIMEDIA
Jacinda Ardern, kraljica Elizabeta Jacinda Ardern, kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA

Podpora po svetu je rasla, doma pa močno padla

Jacinda Ardern je dejala, da nima zakoličenih načrtov za prihodnost. Veseli pa se, da bo več časa preživela z družino. Hčerki in možu je sporočila: “Mama se veseli, da bo zraven, ko boš letos začela hoditi v šolo. Clarke, poročiva se!” Od leta 2019 je namreč zaročena s televizijskim voditeljem Gayfordom.

Na vrhu vlade bo ostala najdlje do 7. februarja, nato pa bo odstopila z mesta vodje Laburistične stranke. V prihodnjih dneh bodo v stranki začeli pogovore o njeni zamenjavi.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern odhaja s partnerjem Clarke Gayford z novinarske konference, na kateri je napovedala odstop
Novozelandska premierka Jacinda Ardern odhaja s partnerjem Clarke Gayford z novinarske konference, na kateri je napovedala odstop. (Foto: AAP Image/Ben McLay/REUTERS)

Politolog na novozelandski univerzi Victoria University of Wellington Bryce Edwards je ocenil, da je bil njen odstop šokanten, ne pa popolno presenečenje. Med tem, ko je po svetu zaradi svežega in empatičnega pristopa k vlogi predsednice vlade njena priljubljenost rasla, ji je v zadnjih letih na Novi Zelandiji podpora upadla. Kritiki to pripisujejo predvsem obljubam o preoblikovanju vlade v času prvega mandata, ki se niso izpolnile.

Državo trenutno pesti visoka inflacija (blizu vrha zadnjih treh desetletji), centralna banka je zvišala obrestno mero, povečal se je kriminal. Država je vse bolj politično razdeljena glede vprašanj, kot sta vladna prenova vodne infrastrukture in uvedba programa za emisije v kmetijstvu, piše Reuters.

Tudi podpora njeni Laburistični stranki je po poročanju CNN najnižja, od kar je Ardern leta 2017 prevzela mandat. Tako je njena odločitev morda smiselna, saj državo 14. oktobra čakajo parlamentarne volitve. Edwards ob tem ocenjuje, da si je premierka z odstopom morda prihranila razočaranje nad volilnim rezultatom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje