Otroka Assangea še ne vesta, da naj bi oče po dolgih letih zdaj le prišel domov

Svet 25. Jun 202409:05 > 11:02 1 komentar
Julian Assange
Julian Assange v Londonu (Foto: PROFIMEDIA)

Po izredni nočni novici, da se je ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange po kar 12 letih pregona pogodil z ameriškim pravosodnim ministrstvom in se bo lahko vrnil v rodno Avstralijo, se vrstijo tudi že prvi odzivi. Oglasili sta se tudi njegova mati Christine Assange in soproga Stella Assange. A so njegovi podporniki še zelo previdni; dokler Assangeov dogovor ne bo potrjen tudi na sodišču, kar naj bi se zgodilo v sredo, ni nič dokončno, pravijo. In prav zato tudi njegova otroka še ne vesta, da naj bi Assange po dolgih letih zdaj le prišel domov.

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je bil zadnjih pet let zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh na obrobju Londona, pred tem pa je sedem let preživel v izgnanstvu. Aprila leta 2019 so mu v Združenem Kraljestvu odvzeli azil in ga zaprli. Danes ponoči po srednjeevropskem času pa je naposled odjeknila novica, da bodo Assangea po 12 letih izpustili. Možnost izpustitve je že aprila sicer omenjal ameriški predsednik Joe Biden.

Po informaciji o izpustitvi so se že oglasili ožji družinski člani Assangea. “Številni so situacijo, v kateri se je znašel moj sin, uporabili v lastno korist in za svoje agende. Hvaležna sem vsem tistim nevidnim, prizadevnim ljudem, ki so na prvo mesto postavljali njegovo dobrobit,” je sporočila njegova mati Christine Assange.

Christine Assange leta 2012 (Foto: PROFIMEDIA)

Da se ji zdi izpustitev neverjetna in skorajda neresnična, je v prvem odzivu za BBC dejala soproga Stella Assange. Potrdila je, da med Julianom in pravosodnim ministrstvom obstaja “načelen dogovor”, a opozorila, da odločitev do končnega podpisa sodnika v sredo še ni dokončna. O podrobnostih dogovora še ni mogla govoriti.

Novice o tem, da bo Julian izpuščen, pa bo besedah soproge Stelle še vedno ne vesta njuna otroka.

Soproga še ni želela govoriti o prihodnosti po izpustitvi njenega moža. Pravi, da bo prednostna naloga skrb za njegovo zdravje, saj, kot poudarja, je to že zadnjih pet let “v groznem stanju”.

Stella Assange (Foto: PROFIMEDIA)

Avstralski premier Anthony Albanese je dejal, da so so na najrazličnejše načine trudili, da bi zagotovili Assangeovo osvoboditev. “Za avstralske interese smo si prizadevali prek vseh razpoložljivih kanalov, da bi prispevali k pozitivnemu zaključku, in to sem počel od zgodnjega obdobja svojega vodenja vlade,” je sporočil Albanese, ki je premier od leta 2022.

Kot je dodal, bo več povedal, ko bodo sodni postopki zaključeni. Zagotovil je tudi, da država Assangeu nudi konzularno pomoč. “Ne glede na to, kaj si ljudje mislijo o njegovih dejavnostih, od njegovega nadaljnjega zaprtja nihče ne pridobi nič in hočemo, da se vrne domov v Avstralijo,” je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Njegovo skorajšnjo izpustitev so medtem pozdravili Združeni narodi, pri čemer so opozorili, da je pregon Assangea sprožil vrsto pomislekov glede spoštovanja človekovih pravic.

Kljub temu pa je v vrhu ameriške politike slišati tudi pomisleke glede napovedane izpustitve. Nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence je na družbenem omrežju X zapisal, da gre za “pravosodno napako”, saj da je Assange ogrozil življenja mnogih vojakov. Odločitev je ob tem označil za “sramoto”. Po njegovih besedah se zaporu ne bi smel izogniti nihče, ki ogroža varnost ZDA in njene vojske.

Njegovo poslanstvo je bilo spremeniti svet, a za kakšno ceno?

Assange je leta 2006 v želji po “radikalni transparentnosti in resnici” ustanovil spletno stran za žvižgače WikiLeaks. Po objavi zaupnih dokumentov se je zoper njega začel pregon, nazadnje se je svobodno sprehajal naokoli pred 12 leti. Prizadevanja, da ga ne bi izročili Ameriki in za opustitev pregona zoper Assanga so trajala leta. Podprli pa so jih tudi nekateri največji svetovni mediji. Več o življenju in delu Jualiana Assangea si lahko preberete v članku Analiza CNN: Njegovo poslanstvo je bilo spremeniti svet, a za kakšno ceno?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje