Meta milijonu uporabnikom Facebooka: vaši vpisni podatki so bili morda ukradeni

Svet 10. Okt 202207:46 1 komentar
facebook, logo
PROFIMEDIA

Lastnica Facebooka Meta je milijon uporabnikov opozorila, da so bili njihovi vpisni podatki morda ukradeni.

Družba Meta, ki upravlja družbeno omrežje Facebook, je milijon uporabnikov obvestila, da bi njihovi vpisni podatki, torej uporabniško ime in geslo, lahko bili ukradeni. Tveganja so povezana z nekaterimi aplikacijami, ki so jih prenesli iz Applove in Alphabetove trgovine.

Iz Mete so sporočili, da so letos zaznali več kot 400 zlonamernih aplikacij za operacijska sistema Android in iOS, ki uporabnikom kradejo vpisne podatke. Te aplikacije so uporabniki prenesli, misleč, da gre za urejevalnike fotografij, igre ali zdravstvene aplikacije.

Po navedbah podjetja je zlonamerna aplikacija uporabnike pogosto pozvala, naj se “prijavijo s Facebookom”, pozneje pa je ukradla njihovo uporabniško ime in geslo. “Medtem ko si naši kolegi v panogi prizadevajo za odkrivanje in odstranjevanje zlonamerne programske opreme, se nekatere od teh aplikacij izognejo odkrivanju in pridejo v zakonite trgovine z aplikacijami,” sta v petek zapisala Metin direktor za preprečevanje groženj David Agranovich ter inženir za odkrivanje in zaznavanje zlonamerne programske opreme Ryan Victory.

Iz Appla in Googla so sporočili, da so problematične aplikacije že odstranili. Googlov tiskovni predstavnik Edward Fernandez je v izjavi povedal, da “aplikacije, ki so bile identificirane v poročilu, niso več na voljo v trgovini Google Play”. Odzval se je tudi predstavnik Appla, pišejo tuji mediji. 

Podjetje Meta se že več let spopada s pregledi svojih praks o zasebnosti. Leta 2019 je Zvezna komisija za trgovino odobrila približno pet milijard dolarjev vredno poravnavo s Facebookom, potem ko so poročila pokazala, da je politično svetovalno podjetje Cambridge Analytica neupravičeno dostopalo do osebnih podatkov milijonov uporabnikov Facebooka. Omenjeno britansko podjetje je med predsedniško kampanjo v ZDA uporabilo za dejavnosti v podporo predsedniški kampanji Donalda Trumpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje