Miha Orešnik iz Londona: Kraljica je Britancem predstavljala stabilnost (VIDEO)

Svet 09. Sep 202210:16 > 20:25 1 komentar

Velika Britanija žaluje za kraljico Elizabeto II. Pred Buckinghamsko palačo se od zgodnjega jutra zbirajo ljudje, ki prinašajo cvetje, v zraku pa je čutiti žalost. Zgodaj popoldan so zadonele topovske salve, kasneje pa je novi kralj Karel III. preko televizije tudi prvič nagovoril britanski narod.

Velika Britanija je po smrti kraljice Elizabete II., ki je v 97. letu starosti umrla v četrtek popoldne na svojem posestvu Balmoral na Škotskem, ovita v črnino. Čutiti je, da so Britanci zares užaloščeni. Pred kraljevo palačo se sicer že od četrtka zbirajo ljudje, ki prinašajo cvetje, jokajo in žalujejo za monarhinjo, ki je kot edina kraljica v zgodovini britanske monarhije praznovala platinasti jubilej. Kot je v Londonu povedal novinar N1 Miha Orešnik, so nekateri prinesli tudi pisma, ki so jih osebno napisali za preminulo kraljico.

Ob 13. uri po lokalnem času so v Hyde Parku zadonele topovske salve. 96 izstrelkov, za vsako leto njenega življenja po ena. V London sta že pristala kralj Karel III. in njegova soproga. Dogajanje se je nato preselilo v katedralo sv. Pavla, kamor so prišli vsi najvišji politiki v Veliki Britaniji in člani kraljeve družine.

V parlamentu je potekala posebna izredna seja v čast pokojni kraljici, celotna vlada pa je tudi že izkazala podporo novemu kralju. Po dogodku v katedrali sv. Pavla je kralj Karel III. preko televizijskih ekranov prvič nagovoril britanski narod in obnovil obljubo življenja služenja, ki jo je pred več kot sedemdesetimi leti podala tudi njegova mati. Kralj Karel III. bo uradno sicer zaprisegel v soboto.

Veliko novinarskih ekip se je moralo prestaviti izpred Buckinghamske palače, saj je bilo zaradi ogromne gneče moteno tudi mobilno omrežje, zato je prihajalo do težav pri prenosu programa.

Za mnoge Britance edini monarh, ki so ga poznali

Kraljica Elizabeta II. je bila na čelu Velike Britanije in Commonwealtha 70 let, kar pomeni, da je za večino Britancev edini monarh, ki so ga kadarkoli poznali.

Kljub smrti monarhinje pa mora karavana kraljeve institucije naprej. Takoj po smrti Elizabete II. je bil za kralja razglašen njen najstarejši sin princ Charles, ki si je za kraljevo ime izbral Karel III.

Jutranje dogajanje v Londonu in pred Buckinghamsko palačo:

Več o dogajanju v Londonu v posnetkih zgoraj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje