Kralj v prvem govoru: Draga mama, hvala. Naj ti pojejo angeli

Svet 09. Sep 202220:12 1 komentar

Novi britanski kralj Karel III. je prvič nagovoril javnost. V nagovoru je spregovoril o svoji pokojni mami, kraljici Elizabeti II., prav tako se je zaobljubil, da bo zvesto in spoštljivo vladal tudi sam. Govor je zaključil z besedami: "Moji dragi mami, ki se podajaš na svojo zadnjo pot, kjer se boš pridružila mojemu pokojnemu očetu, želim ti reči le to: hvala. Hvala za tvojo ljubezen in predanost naši družini in družini narodov, ki si ji vestno služila vsa ta leta. Naj ti ob počitku pojejo angeli."

Po smrti britanske kraljice Elizabete II. je Združeno kraljestvo dobilo novega kralja – Karla III. Potem ko se je danes prvič sestal z britansko premierko Lizz Truss, ki je vodenje britanske vlade prevzela pred le nekaj dnevi, je novi britanski kralj prvič nagovoril Britance.

“Danes govorim z občutkom globoke žalosti. V času svojega življenja je bila njeno veličanstvo, kraljica, moja draga mama, navdih in zgled zame in za celo mojo družino,” je uvodoma povedal kralj Karel III. Dodal je, da je njegova družina kraljičina velika dolžnica, da ji dolgujemo vse, kar lahko družina dolguje materi – njeno ljubezen, naklonjenost, vodenje, razumevanje in zgled.

Po kraljevih besedah je kraljica Elizabeta II. živela polno življenje. “Pred vsemi obnavljam obljubo o vseživljenjskem služenju,” je javnosti sporočil novi britanski kralj.

“Poleg osebne žalosti, ki jo občuti celotna družina, delimo z vami v Združenem kraljestvu, v vseh državah, kjer je bila kraljica šef države, v skupnosti Commonwealth in po svetu tudi globok občutek hvaležnosti za več sedemdeset let, ko je moja mama služila kot kraljica različnim narodom,” je dejal kralj Karel III.

“Leta 1947, ko je bila stara 21 let, se je v Cape Townu Commonwealthu zavezala, da bo – ne glede na to, ali bo živela dolgo ali ne – služila svojim ljudem. To je bila več kot obljuba, to je bila temeljita osebna zaveza, ki je zaznamovala njeno celo življenje. Za dolžnost se je žrtvovala,” je poudaril kralj in dodal, da njena predanost ni nikoli popustila; niti “v času sprememb in napredka, v času veselja in praznovanj, v času žalosti in izgub”.

Po besedah novega kralja je vladavino njegove matere, kraljice Elizabete II. zaznamovala ljubezen do tradicije, prav tako se ni bala napredka, zaradi česar, tako kralj Karel III., “nas to dela velike narode. Njena naklonjenost, občudovanje in spoštovanje so postali simbol njenega vladanja. In kot lahko priča vsak član moje družine, je združevala te lastnosti s toplino, humorjem in neusahljivo zmožnostjo, da v ljudeh vedno vidi najboljše”.

“Vem, da njena smrt prinaša veliko žalost mnogim med vami,” je v nadaljevanju dejal novi kralj in dodal, da občutek izgube deli z ljudmi.

V svojem nagovoru je nato izpostavil nekatere pomembne prelomnice vladanja Elizabete II. “Ko je postala kraljica leta 1952, sta se Britanija in svet še vedno spopadala s posledicami druge svetovne vojne, še vedno sta živela skladno z normami preteklega časa. V času sedemdesetletnega vladanja smo videli, da je naša družba postala družba mnogih kultur in ver. Spremenile so se državne institucije,” je povedal kralj in menil, da so ob vseh spremembah in izzivih britanski narod in drugi narodi pod kraljičino krono napredovali.

“Naše vrednote so ostale in morajo ostati nespremenjene,” je dejal Karel III. “Prav tako ostajajo vloga in dolžnost monarhije, kot tudi suverenov poseben odnos in odgovornosti do Anglikanske cerkve – cerkve z vero, v katero globoko verujem,” je dodal, pri čemer je poudaril, da je vzgoja v vrednotah te vere v njem privzgojila občutek odgovornosti za druge.

Kralj Karel III. V svojem prvem nagovoru ni govoril le o kraljičinem vladanju, temveč tudi o svojem času na prestolu. “Kot je to storila kraljica s tako neomajno predanostjo, tudi sam zdaj prisegam, da bom v času, ki mi ga je Bog še namenil, spoštoval ustavna načela, ki so v osrčju naše družbe,” je dejal ter ljudem obljubil, da jim bo služil “zvesto, spoštljivo in z ljubeznijo, kot sem to počel vse svoje življenje”.

Napovedal je, da mu kraljeve dolžnosti v prihodnje ne bodo več dopuščale, da bi toliko svojega časa namenjal humanitarnim dejavnostim. “Računam na pomoč moje drage žene Camille,” je poudaril in sporočil, da bo Camilla zdaj postala kraljica soproga, njegovim sin William, novi prestolonaslednik, pa bo odslej imel naziv valižanski princ. “S Catherine ob strani bosta naša nova valižanska princ in princesa še naprej navdihovala in vodila nacionalne razprave, pomagala pri tem, da se odrinjeni približajo centru, kjer se lahko zagotovi pomoč,” je dejal. Podporo je izrazil tudi princu Harryju in njegovi ženi Meghan, “ki si še naprej gradita življenje čez lužo”.

Spregovoril je tudi o pogrebu kraljice Elizabete II., ki bo deseti dan po smrti. “V svoji žalosti se spomnimo in naberimo moč z njenega zgleda,” je pozval in se v imenu družine zahvalil za izrečena sožalja in podporo.

Karel III. je svoj govor zaključil z besedami: “In moji dragi mami, ki se podajaš na svojo zadnjo pot, kjer se boš pridružila mojemu pokojnemu očetu, želim ti reči le to: hvala. Hvala za tvojo ljubezen in predanost naši družini in družini narodov, ki si ji vestno služila vsa ta leta. Naj ti ob počitku pojejo angeli.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje