Neverjetno življenje ene najbolj ikoničnih oseb našega časa

Svet 06. Feb 202207:05 > 08. Sep 2022 20:01 0 komentarjev
kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Elizabeth Alexandra Mary je bila stara le 25 let, ko jo je v Keniji dosegla novica, da je umrl njen oče, kralj Jurij VI. Prevzeti je morala kraljeve dolžnosti in postala Elizabeta II. Je edina monarhinja v zgodovini britanske monarhije, ki je dočakala platinasti jubilej, slavje pa je trajalo štiri dni. V tem času so se zvrstile parade, povorke, zabave in tudi tekmovanje v pripravi pudinga. Kraljičin prvi premier je bil Winston Churchill, v času njene vladavine pa se jih je zvrstilo 15.

Le malo monarhov, pravzaprav le trije, po letih na prestolu prekašajo kraljico Elizabeto II., ki je bila rojena kot Elizabeth Alexandra Mary. Sončni kralj Ludvik XIV je vladal 72 let, med 1643 in 1715, tajski kralj Rama IX. pa malo več kot 70 let, med junijem 1946 in oktobrom 2016, lihtenštajnski princ Johann II. je kneževino vodil 70 let in 91 dni.

Vendar Elizabeta II., ki je mirno umrla danes popoldan, kot so sporočili iz Buckinghamske palače, sprva sploh ni bila v vrsti za nasledstvo.

Ko se je njen stric odrekel prestolu, se je spremenilo vse

Na prestol se je namreč zavihtela zaradi spleta družinskih okoliščin, saj se je njen stric kralj Edvard VIII. zaljubil v Wallis Simpson. Ko je bilo jasno, da ne uživa podpore za poroko s svojo ljubico, dvakrat ločeno Američanko, se je odločil za abdikacijo. V svojem poslovilnem nagovoru je povedal, da ga bo nasledil njegov brat Jurij VI., s tem pa je prestolonaslednica postala mala Lizzie.

“Vsi poznate razloge, zakaj se umikam z britanskega prestola. Verjemite mi, ko vam rečem, da bi bilo nemogoče nositi breme odgovornosti brez pomoči in podpore ženske, ki jo ljubim,” se je tako po slabem letu poslovil Edvard VIII., ki je nato do konca svojega življenja ostal v nemilosti britanske javnosti.

Kralj Edvard
PROFIMEDIA | Kralj Edward VIII. z Wallis Simpson. Njuno razmerje je naletelo na številna neodobravanja, saj je bila Simpson pred tem že dvakrat poročena. Mnogi so menili tudi, da ni dovolj ‘lepa,’ da bi bila njihova kraljica.

Ko je Elizabetin oče leta 1936 postal kralj, je štela zgolj deset let. Takrat se je tudi njeno življenje povsem spremenilo. Njeni dnevi so bili namesto igre in otroške razigranosti polni učenja, izobraževanja in obvladanja diplomatskih veščin.

Kljub bremenu, ki ga je prinašala njena prihodnost, se je imela mlada prestolonaslednica čas tudi zaljubiti, saj je pri rosnih osmih letih spoznala takratnega grškega in danskega princa Fillipa, vojvodo Edinburškega.

Ko sta se pri njenih trinajstih letih znova srečala, je bila mlada princesa trdo odločena, da bo Filip njen bodoči mož. Zaljubljenca sta počakala do njenega 21. leta, v vmesnem času pa sta si izmenjala številna ljubezenska pisma. Junija 1947 sta se kljub očitkom, da je Filip zgolj reven tujec, tudi zaročila in se še konec istega leta poročila v Westminstrski opatiji.

Kraljica elizabeta
PROFIMEDIA | Kraljica Elizabeta II. in princ Filip sta bila v zakonu vse do njegove smrti aprila 2021. Skupaj sta preživela 73 let.

Po pričevanjih naj bi bila Elizabeta najbolj srečna med leti 1949-1951, ko sta se zaradi moževe službe v mornarici preselila na Malto, stran od oči javnosti. Po vrnitvi v Veliko Britanijo je Elizabeta postala izjemno zaposlena, saj je zaradi očetovih težav z zdravjem v večjem delu prevzela njegovo vlogo v javnosti.

Leta 1951 se je odpravila na prvo kraljevo turnejo po Kanadi, obiskala pa je tudi ameriškega predsednika Harryja Trumana. Leta 1952 je sledila tudi turneja po Avstraliji in Novi Zelandiji, s postankom v Keniji. Tam je tudi izvedela, da je njen oče umrl.

Elizabeta, ki je domovino zapustila kot princesa, se je domov vrnila kot kraljica.

Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA | Elizabeta II. je bila ob prihodu v Anglijo odeta v črnino v znak žalovanja.

Uradno kronanje v Westminstrski opatiji se je sicer zaradi žalovanja zgodilo 2. junija naslednje leto, prvič pa si je bilo mogoče obred ogledati po televiziji. “Vse življenje in s polnim srcem si bom prizadevala za vaše zaupanje. Na tej poti imam moža, ki me bo podpiral in s katerim si deliva ideje in naklonjenost do vas. Naj moje ustoličenje ne bo simbol blišča, temveč deklaracija za prihodnost,” je v nagovoru svojim podanikom na dan, ko je bila tudi uradno okronana za kraljico, poudarila Elizabeta.

Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA | Prenos kronanja v živo je predstavljajo preboj v zgodovini televizijskega predvajanja. Pravice za to je imel BBC. Kronanje Elizabete II. si je v Angliji ogledalo 27 milijonov ljudi, 11 milijonov jih je spremljalo preko radia. Kronanje se je začelo ob 11.15, trajalo je tri ure.

Kraljica je v 70-letih vladanja zamenjala 15 predsednikov vlad. Njen prvi premier je bil Winston Churchill, s katerim sta spletla prav poseben odnos, saj ji je kot mladi in še neizkušeni kraljici pomagal z nasveti in jo učil. Bil je eden njenih zaupnikov. Sledili so Anthony Eden (1955-1957), Harold Macmillan (1957-1963), Alec Douglas-Home (1963-1964), Harold Wilson (1964-1970, 1974-1976), Edward Heath (1970-1974), James Callaghan (1976-1979), Margaret Thatcher (1979-1990), John Major (1990-1997), Tony Blair (1997-2007), Gordon Brown (2007-2010), David Cameron (2010-2016), Theresa May (2016-2019), Boris Johnson (2019-2022) in Liz Truss (2022-).

V fotogaleriji si oglejte utrinke s srečanj s predsedniki britanske vlade:

Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA
Kraljica elizabeta Kraljica elizabeta
PROFIMEDIA
Kraljica elizabeta Kraljica elizabeta
PROFIMEDIA
Liz Truss, kraljica Elizabeta II. Liz Truss, kraljica Elizabeta II.
Jane Barlow/Pool via REUTERS

Turbulentna obdobja, ki so zaznamovala njen čas

Sedem desetletij na prestolu najbolj znane kraljeve družine na svetu pa niso minila brez škandalov in težkih trenutkov. Za kraljico z najdaljšim stažem je bilo še posebej težko leto 1992, saj je novembra tega leta skoraj do tal pogorel grad Windsor.

Uničenih je bilo 115 soban, gmotna škoda pa je znašala več kot 73 milijonov evrov. “To bo leto, ki se ga ne bom spominjala z užitkom,” je ob koncu leta priznala Elizabeta.

V devetdesetih letih sta za velik škandal poskrbela tudi njen sin in zdaj že novi kralj Charles ter njegova takratna soproga princesa Diana. Po petnajstih letih nesrečnega zakona sta se leta 1996 dokončno tudi uradno ločila, le leto zatem pa je Diana umrla v prometni nesreči v Parizu.

Po njeni smrti je bila kraljica Elizabeta II. deležna številnih kritik, saj da se ni odzvala dogodku primerno. Ker pa je bila Diana nekdanja članica kraljeve družine, so mnogi zato menili, da je kraljica odreagirala preveč hladno in stoično.

Kraljica Diana
PROFIMEDIA | Uraden portret kraljeve družine ob rojstvu princa Williama.

Kraljevih škandalov se je v naslednjih letih zvrstilo kar nekaj. V zadnjem obdobju je najbolj odmevalo prijateljevanje princa Andrewa z ameriškim poslovnežem Jeffreyjem Epsteinom in njegovo partnerico in sodelavko Ghislaine Maxwell.

Epstein je v 90. letih prejšnjega stoletja spolno zlorabljal mladoletnice, nekatere stare 14 let, Maxwell pa je pri tem delovala kot njegova pomočnica. Epsteinu niso mogli soditi, ker se je po aretaciji leta 2019 obesil, Maxwell pa je bila pred sodiščem spoznana za krivo in čaka na razglasitev zaporne kazni.

Epsteinova žrtev Virginia Giuffre je v ZDA zoper britanskega princa vložila civilno tožbo zaradi spolne zlorabe. Giuffre trdi, da jo je Epstein ob sodelovanju Maxwell prisilil v spolne odnose z Epsteinovimi prijatelji, med katerimi je bil tudi britanski princ, ki naj bi se zavedal, da je bila takrat kot 17-letnica po ameriški zakonodaji mladoletna.

Andrew, ki je obtožbe spolnega nadlegovanja zanikal, se je zaradi škandala pred tremi leti odpovedal opravljanju javnih dolžnosti, januarja letos pa je ostal brez častnih vojaških položajev, prav tako ne uporablja več naziva njegova kraljeva visokost.

Precej sivih las je kraljici povzročil tudi njen vnuk princ Harry, ki se je leta 2020 s soprogo vojvodinjo Meghan Markle odločil, da ne želi več aktivno opravljati kraljevih dolžnosti.

Po selitvi v ZDA sta v pogovoru z voditeljico Oprah Winfrey kraljevo družino obtožila rasizma, prav tako pa sta jim očitala, da jima niso želela pomagati pri medijskih napadih, ki jih je bila deležna predvsem Markle.

Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA | Harry in Meghan sta svojo hčerko poimenovala Lilibet, kar je sicer bil kraljičin vzdevek.

Platinasti jubilej brez princa Filipa

Lani je Elizabeta po 73 letih zakona ostala brez moža princa Filipa, ki je aprila umrl v 99. letu starosti. Javnost je čustvovala z njo tudi zato, ker se zaradi epidemioloških ukrepov od moža ni mogla posloviti tako, kot bi se sicer.

Po spletu pa je zaokrožila fotografija, kako med pogrebnim obredom sedi sama, stran od drugih družinskih članov.

Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA | Kraljica se je številnim močno zasmilila, saj je morala enega najtežjih trenutkov prestati sama.

Leto 2021 pa za Elizabeto ni bilo težko samo zaradi izgube, temveč se je tudi sama spopadala z zdravstvenimi težavami. Konec leta je bila tudi krajši čas v bolnišnici, prav tako pa se ni — na priporočila svojih zdravnikov — udeležila nekaterih pomembnih dogodkov — med njimi podnebne konference v Glasgowu.

Svetovne voditelje je nagovorila preko video sporočila, v katerem je spomnila na okoljska prizadevanja njenega pokojnega moža.

V fotogaleriji si oglejte utrinke iz življenja kraljice Elizabete II.:

Kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta II. z družino Kraljica Elizabeta II. z družino
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II.
Profimedia
Kraljica Elizabeta II Kraljica Elizabeta II
Profimedia
Kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA
Wallis Simpson Wallis Simpson
Profimedia
Kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta II. in princ Harry Kraljica Elizabeta II. in princ Harry
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA
Kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA

Povorke, zabave in puding tekmovanje

Sicer je bilo leto 2022 v Združenem kraljestvu do sedaj v znamenju njenega platinastega jubileja, ko so potekala številna slavja in praznovanja.

2. junija je potekala kraljičina rojstnodnevna parada – Elizabeta II. je sicer rojena 21. aprila, a je rojstni dan tradicionalno praznovala na drugo soboto v juniju – na kateri je sodelovalo več kot 1.400 vojakov, 200 konjev in 400 glasbenikov.

Zgodil se je tudi tradicionalni prelet kraljevega vojnega letalstva (RAF). Po celotnem Združenem kraljestvu so prižgali 1.500 svetilnikov, prav tako v vsaki prestolnici držav Commonwealtha.

Povorka po cesti The Mall
The Royal Family | Leto 2022 je bilo v Združenem kraljestvu do sedaj v znamenju platinastega jubileja.

Platinasto zabavo v Buckinghamski palači so prenašali tudi na BBC. Nastopilo je  več zvezdnikov svetovnega kova, zabave pa so se lahko udeležili tudi državljani in državljanke.

Dan zatem je sledilo veliko jubilejno kosilo, za katero so v kraljevi družini ljudi pozvali, naj se zgodi, pa če se zbere manjša ali večja skupina ljudi. Predlagali so organizacijo ulične zabave, piknika ali čajanke. Tako imenovani “Big Lunch” je bila tradicija že od leta 2009.

The Big Lunch
The Royal Family Archive | Vrstila so se številna praznovanja.

Hkrati je potekala slavnostna povorka na prostem, v njej pa so sodelovali številni plesalci, glasbeniki, vojaki, ljudje, ki so morali delati skozi vso pandemijo, ter prostovoljci. Glavni del povorke je bila Reka upanja (River of Hope) – dvesto svilenih zastav je potovalo po cesti The Mall v Londonu, ki se razteza med trgom Trafalgar in Buckinghamsko palačo.

Z njimi so želeli ustvariti podobo reke. K sodelovanju so povabili tudi šolarje in jih prosili, da ustvarijo podobe svojih sanj, kako bo videti prihodnjih 70 let.

Seveda je ob boku osrednjih dogodkov potekalo še več manjših slavij, tudi v Sandringhamu, kjer je kraljica tradicionalno pozimi preživela dva meseca, tam pa tudi posnela svojo božično voščilnico. Več dogodkov so napovedali tudi v okolici škotskega gradu Balmoral.

Kraljica Elizabeta II.
Profimedia | Kraljica je bila od samega začetka v celoti predana svoji vlogi.

Kraljica Elizabeta II. je bila v zadnjih sedmih desetletjih zagotovo v celoti predana svoji vlogi. Na samem začetku je dejala: “Ne smemo dati nič manj kot celega sebe. Pred vsemi vami izjavljam, da bom življenje, pa naj bo dolgo ali kratko, posvetila služenju vsem vam.” In tako je tudi bilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!