Rusi trdijo, da je Dodik njihova pojasnila o Ukrajini sprejel z razumevanjem

Svet 28. Feb 202220:23 0 komentarjev
Sergej Lavrov in Milorad Dodik
Profimedia

Ruska ambasada v BiH je na svoji Facebook strani objavila informacijo o telefonskem pogovoru člana predsedstva BiH Milorada Dodika z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. V njem sta Dodik in Lavrov sodeč po sporočilu ruske strani poudarila "zavezanost Daytonskemu sporazumu in zavezanost k zatiranju poskusov spremembe teh načel, da bi ta ustrezala EU in Natu v škodo ljudstva Republike srbske". Rusi trdijo tudi, da so bila njihova pojasnila o situaciji v Ukrajini sprejeta z razumevanjem.

Ruska ambasada v BiH je sporočila, da sta član predsedništva BiH Milorad Dodik in ruski zunanji minister Sergej Lavrov opravila telefonski pogovor na Dodikovo iniciativo. “Izvedena je bila izmenjava mnenj o implementaciji dogovora, doseženega na srečanju predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina in Milorada Dodika v Moskvi decembra 2021. Začrtani so bili koraki za okrepitev prizadevanj v tej smeri,” so sporočili z ruske ambasade in poudarili skupno zavezanost strogemu spoštovanju Daytonskega sporazuma o BiH. Dodali so tudi, da so zavezani k “zatiranju poskusov spremembe teh načel, da bi ta ustrezala EU in Natu v škodo ljudstva Republike srbske”.

Z ruskega veleposlaništva so sporočili še, da so bila njihova natančna pojasnila o situaciji v Ukrajini in razlogih za odločitev ruskega vodstva “sprejeta z razumevanjem”.

Diplomat Marko Makovec je v N1 STUDIO že opozoril, da bi ukrajinska kriza lahko pomenila zaostritev razmer tudi na Zahodnem Balkanu. “Ko je pozornost namenjena odnosom med Evropo in Rusijo ter reševanju tenzij v Ukrajini, Republika srbska ocenjuje, da lahko izkoristi priložnost in zase pridobi pristojnosti, ki so jih med 2000 in 2004 prenesli na državno raven. To je za stabilnost BiH izredno nevarno,” je pred dnevi dejal Makovec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!