Minister Kumer optimističen na COP: “Veseli me, da so naftni lobisti v skrbeh”

Svet 11. Dec 202313:09 1 komentar

Pogajanja na podnebni konferenci se bližajo koncu, toda kaj bo pisalo v končnem dokumentu, še ni odločeno. Z njim se morajo strinjati vse države, tudi proizvajalke nafte, zato jim je treba prisluhniti, poudarjajo v Dubaju.

Podnebna konferenca COP28 v Dubaju naj bi se zaključila čez manj kot 24 ur, toda kaj bo pisalo v končnem dokumentu, še ni odločeno.

“Smo v tekmi s časom. Zdaj moramo biti ambiciozni,” je dopoldne v Dubaju dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je danes prišel v Združene arabske emirate (ZAE), da bi države pozval h končnemu dogovoru, v katerem bi bila omenjena tudi odprava temeljnega vzroka za podnebno krizo, fosilnih goriv.

“Poziv k ukrepanju ne pomeni, da morajo vse države hkrati opustiti fosilna goriva. Pomeni pa, da mora biti globalno postopno opuščanje fosilnih goriv združljivo s ciljem dosega neto ničelnih emisij do leta 2050 in omejitvijo globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija,” je povedal Guterres in pogajalce pozval, naj bodo pozorni tudi na pomisleke, ki jih izražajo proizvajalci fosilnih goriv.

“Za nas slab dogovor ni dogovor. Potem je bolje odstopiti in ne končati pogajanj ter s tem poslati jasen signal,” je slovenskim novinarjem v Dubaju dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Poudaril je, da so ministri Evropske unije enotni pri tem stališču. Slovenija je skupaj z EU in majhnimi otoškimi državami, katerih prebivalci zaradi podnebnih sprememb najbolj trpijo, na strani najambicioznejših v pogajanjih. “Nima smisla leporečiti, če ne dosežemo dovolj ambicioznega zaključka,” je poudaril slovenski minister. Njegovo izjavo si lahko ogledate v videu zgoraj.

Bojan Kumer
Bojan Kumer in minister za okolje Samoe (Foto: MOPE)

Posluh za naftne države

Na drugi strani so predvsem Savdska Arabija, Irak in Indija. Kitajska, ki je bila sprva prav tako glasna nasprotnica opuščanja fosilnih goriv, je kot kaže pripravljena na kompromis. Kumer je ob tem dejal, da ga skrbi, da Kitajska v ozadju lobira za drugačen dogovor.

Gostitelji konference ZAE uradno ne nasprotujejo opuščanju fosilnih goriv, o čemer lahko več preberete tu. Za postopno opuščanje se je včeraj zavzel tudi podnebni odposlanec ZDA John Kerry. Vendar pa so ZDA na strani tistih držav, ki bi v dogovor rade vključile tudi tehnologije zajemanja in shranjevanja ogljika. Te so drage in neučinkovite, za njihovo vzpostavitev je prav tako potrebna poraba fosilnih goriv, opozarjajo okoljevarstveniki in poudarjajo, da gre za lažno rešitev, ki si je želi kapital.

Podobno kot Guterres, je tudi Kumer dejal, da je treba prisluhniti državam, proizvajalkam nafte. Brez njihovega sodelovanja namreč dogovora ne bo. “Možna je rešitev, ki bi zadovoljila tudi naftne države. Mogoče smo imeli do včeraj premalo posluha, kaj njim pomeni prodaja naftnih derivatov, ki bi jim jo lahko kompenzirali” je dejal Kumer.

“Upam, da bomo v finalnih urah prišli do nekega zdravega kompromisa. Seveda so pa možnosti omejene. Gre za velika finančna sredstva. Če bomo slabi pri blaženju, bomo morali več sredstev nameniti prilagajanju. Mi si želimo več sredstev vložiti v blaženje, ker bomo tako prihranili,” je poudaril.

To, da besedilo še ni znano, ni nujno slaba novica, saj pogajanja intenzivno potekajo. Kumer upa, da bo dogovor sprejet v napovedanem roku. “Če ne bo do jutri dovolj pripravljenosti za dosego ambicioznega zaključka, potem ne verjamem, da bi bila pripravljenost dan ali dva pozneje večja. Razen, če bi šli v merjenje moči, kdo prej popusti, vendar to po mojem mnenju ne bo rodilo boljšega zaključka,” je prepričan.

Podnebnega ministra smo vprašali tudi, ali ga nagovarjajo naftni lobisti, ki jih je, kot poroča Forbes, na COP več kot 2000 in so jih s seboj pripeljale celo evropske delegacije, med njimi belgijska, francoska in italijanska. “Do mene niso pristopili, smo se pa z EU-ministri pogovarjali tudi o tem, da moramo biti konsistentni, da se za skupna stališča EU zavzemamo tudi vsaka država posebej,” je odgovoril Kumer. “Mandat EU je zelo jasen, želimo si napredek. Ne odstopamo od tega, da moramo vrhunec emisij doseči najpozneje leta 2025 in jih do leta 2030 znižati za 43 odstotkov,” je poudaril. “Smo zelo enotni, ne glede na to, da je cela karavana drugače mislečih, lobistov, prisotna. To tudi ni nepričakovano. Veseli me, da so naftni lobisti v skrbeh. To me navdaja z optimizmom,” je zaključil minister.

Pot na podnebno konferenco v Dubaj (COP28) je financirana iz Sklada za podnebne spremembe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje