Ministrica Fajon na Kitajskem o pomenu multilateralizma

Slovenija 20. Apr 202411:54 0 komentarjev
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve /X

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob zaključku obiska na Kitajskem na okrogli mizi v soorganizaciji Blejskega strateškega foruma (BSF) in kitajskega mislišča Center for China and Globalization tako kot sogovorniki poudarila pomen multilateralizma in spoštovanja mednarodnega prava, tudi pri uspešnem spopadanju s podnebnimi spremembami.

Tanja Fajon je na okrogli mizi štiridnevni obisk na Kitajskem strnila s sloganom ‘krepimo zaupanje’, pod katerim je potekala tudi kampanja Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu ZN.

“Čeprav imamo na nekaterih področjih različne poglede, to, kar nas nedvomno združuje, so številni izzivi, s katerimi se lahko uspešno spopadamo le skupaj, z dialogom in učinkovitim multilateralizmom,” je dejala.

Izpostavila je, da se podnebna kriza dogaja pred našimi očmi in odgovornost vseh nas, majhnih in velikih držav, je, da iščemo rešitve. “Slovenija to počne tudi v VS ZN, kjer je ena izmed naših prioritet vpliv podnebja na mir in varnost,” je dejala in poudarila pomembno vlogo BSF pri ponujanju strateških pogledov na najbolj pereče izzive ter rešitev zanje.

Udeležence so nagovorili še posebni odposlanec Kitajske za podnebne spremembe Liu Zenmin, generalni sekretar BSF Peter Grk in predsednik think tanka Center for China and Globalization Wang Huijao.

V razpravi z veleposlaniki Gvajane, Japonske, Malte, Slovenije in Švice – trenutnih članic VS ZN – na Kitajskem, so razpravljali o proaktivnih pristopih za dolgoročno globalno odpornost.

Predstavili so aktivnosti svojih držav v boju proti podnebnim spremembam in se strinjali, da Vrh prihodnosti, ki bo septembra potekal v New Yorku ob robu Generalne skupščine ZN, predstavlja kanček upanja za oživitev ciljev trajnostnega razvoja, predvsem njihove uresničitve, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Peter Grk je v izjavi ob robu okrogle mize menil, da partnerstva s pomembnimi tujimi mislišči krepijo vpliv Slovenije, BSF pa omogočajo sooblikovanje in sousmerjanje mednarodnega diskurza glede strateških tem. “Današnja okrogla miza v Pekingu kaže tudi na to, da Blejski strateški forum pridobiva na ugledu in uspešno utrjuje svojo pozicijo na zemljevidu svetovnih mednarodnih konferenc,” je še dejal.

Fajon je bila v spremstvu močne gospodarske delegacije na obisku na Kitajskem od srede, pred tem je obiskala tudi Japonsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!