Ministrica Fajon pričakuje “napeto” razpravo zunanjih ministrov Unije

Slovenija 10. Okt 202315:20 2 komentarja

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je pred današnjim zasedanjem ministrov držav članic Unije poudarila, da je treba storiti vse, da se konflikt na Bližnjem vzhodu ne bo še stopnjeval. Prav tako je ponovila zavezanost Slovenije rešitvi dveh držav, ko bodo razmere dopuščale pogovore o tej rešitvi.

“V Sloveniji z zaskrbljenostjo spremljamo razmere na Bližnjem Vzhodu,” je danes sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da “najostreje obsojamo vsakršno dejavnost terorizma, pobijanje nedolžnih civilistov”, pri čemer je spomnila, da je bilo v zadnjih dneh skupno ubitih več kot 1.600 Izraelcev in Palestincev.

Po njenih besedah moramo storiti vse, da “ne bo novih napadov, da ne pride do eskalacije napetosti, da zaščitimo nedolžne civiliste, ustavimo pobijanje ljudi in tudi, da pride do izpustitve talcev“.

Ocenila je, da bo današnja razprava na zasedanju zunanjih ministrov držav EU “napeta” oziroma “vroča”: udeležila se je bosta izraelski in palestinski zunanji minister, pa tudi zato, ker je evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi “precej nespametno tvital neusklajeno stališče, da se ustavlja razvojna humanitarna pomoč palestinskemu narodu”. Slovenija je mnenja, tako Fajon, da se ne sme škodovati civilnemu prebivalstvu.

Evropski komisar za sosedstvo Varhelyi se pred ponedeljkovo objavo na omrežju X, da EU ustavlja razvojno pomoč Palestincem, ni posvetoval z drugimi člani Evropske komisije, je danes pojasnil tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer, navaja STA. Več o zmedi, ki jo je povzročila preuranjena napoved komisarja Varhelyija v prispevku Kaos v Bruslju zaradi izplačil EU Palestincem.

Fajon je ob dogajanju na ozemlju Izraela in Gaze poudarila, da je “Slovenija ves čas poudarjala nujnost mirovne pobude za oživitev rešitve dveh držav”. Po njenih besedah je nujno, da se mednarodna skupnost vrne k reševanju palestinskega vprašanja oziroma rešitvi dveh držav, ko bodo razmere zopet pod nadzorom. “Upam, da bomo uspeli s to držo uspeli prepričati tudi naše partnerje v EU in na Bližnjem vzhodu,” je dejala in dodala, da se “vsi najbolj bojimo izbruha nove vojne”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje