Ministrica: s predsednico DZ sem govorila o “zaskrbljujoči situaciji v Ugandi”

Slovenija 07. Apr 202318:46 23 komentarjev

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je komentirala obisk predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič v Ugandi in Ruandi. Obisk, na katerem je predsednica DZ med drugim lobirala za podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, je, kot smo že pisali, vzbudil kar nekaj pozornosti slovenske javnosti.

Potem ko je obisk predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič v Ugandi in Ruandi iz različnih razlogov vznemiril del slovenske javnosti, se je na odprta vprašanja, povezana z obiskom slovenske delegacije v Podsaharski Afriki, danes odzvala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Obisk je pozdravila.

Uporabniki družbenega omrežja Twitter so bili med drugim ostri do tega, da se je Klakočar Zupančič v Ugandi srečala s predsednico tamkajšnjega parlamenta Anito Annet Among, saj je tamkajšnji enodomni parlament nedavno zaostril zakonodajo, ki po novem predvideva še odločnejši pregon pripadnikov skupnosti LGBTIQA+. Spet drugi so bili kritični do izjave predsednice DZ, da se lahko Slovenija pri uresničevanju pravic žensk uči od Ruande.

“Zelo podpiram, da je predsednica državnega zbora obiskala obe državi. Prav tako me je prosila za nasvet, preden je odpotovala v Ugando in Ruando,” je danes povedala zunanja ministrica Fajon. “Obiski držav na afriški celini, ki smo jih v preteklosti precej zanemarjali, so več kot dobrodošli,” je dodala in pojasnila, da se je pred odhodom slovenske delegacije skupaj s svojo ekipo sestala s predsednico DZ in njeno ekipo. “Predstavili smo ji razmere v Ugandi in Ruandi, kaj pričakujemo glede slovenske kandidature za nestalni sedež v Varnostnem svetu ZN. Tudi zato je ta njen obisk pomemben.”

Odločitev Klakočar Zupančič, da odpotuje v Ugando in Ruando – spomnimo: predsednico DZ sta v Ugando oziroma Ruando povabili predsednica ugandskega parlamenta Anita Annet Among in predsednica ruandske poslanske zbornice Donatilla Mukabalisa – je bila avtonomna, je poudarila ministrica. “Avtonomni so tudi vsi ministri; ne vmešavam se, kam potujejo.” Pred “prestižnim glasovanjem”, ki je pred nami (junijsko glasovanje o nestalni članici Varnostnega sveta ZN), pa je po ministričinih besedah dobrodošla vsakršna podpora.

Ob kritikah na račun obiska Klakočar Zupančič se je sicer ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) odzvalo že v sredo na družbenem omrežju Twitter. Kot so zapisali v odgovoru na objavo kritičnega uporabnika, je “odločitev o obiskih v tujini avtonomna odločitev predsednice DZ”, MZEZ pa, da “nudi vsebinsko in logistično podporo v državah, kjer imamo veleposlaništva”.

Lahko obisk v Ugandi Sloveniji škodi?

Slovenija se je ob sprejetju sprememb diskriminatorne ugandske zakonodaje, ki med drugim predvidevajo dolgoletne zaporne kazni za vsakogar, ki se identificira kot pripadnik skupnosti LGBTIQA+, pridružila državam, ki so spremembe obsodile. Ministrica Fajon je po lastnih besedah s predsednico DZ govorila o “tej precej zaskrbljujoči situaciji v Ugandi” ter jo “prosila, da v pogovorih z vrhom države naslovi to vprašanje”. Po naših neuradnih informacijah je Urška Klakočar Zupančič to tudi storila.

“Da so v Ugandi uvedli tudi smrtno kazen za predstavnike skupnosti LGBT, je za nas nesprejemljivo, nedopustno,” je poudarila Fajon in dodala, da upa, da je imela Klakočar Zupančič priložnost vplivati na ugandskega predsednika, ki kot zadnji odloča o tem, ali bodo zakonodajne spremembe sprejete.

Ker se je Klakočar Zupančič v Ugandi sestala s predsednico tamkajšnjega parlamenta, ki je odločna zagovornica zakonodaje, ki eklatantno diskriminira skupnost LGBTIQA+, smo ministrico Fajon vprašali še, ali lahko obisk slovenske delegacije v Ugandi škodi Sloveniji, ki se trenutno uveljavlja kot ena od držav s feministično zunanjo politiko.

“Tak obisk lahko samo koristi, če s partnerji vzpostaviš zaupanje in poveš, kaj so tvoja načela, ter skušaš morda s svojim zgledom spremeniti kakšen pogled tudi pri svojih zaveznikih,” je komentirala ministrica Fajon.

In kako uspešna je bila predsednica DZ pri zbiranju podpore za slovensko kandidaturo v Varnostnem svetu ZN? “Po mojih povratnih informacijah je bila Urška Klakočar Zupančič uspešna. Obe državi sta nam blizu, ko govorimo o naši kandidaturi,” je povedala Fajon, a, kot že večkrat, poudarila, da se lahko karte premešajo vse do dneva glasovanja, ki bo tajno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje