Množičen pogin ptic v Chicagu, okoli tisoč se jih je zaletelo v kongresni center

Svet 08. Okt 202321:48 0 komentarjev
chicago
Foto: PROFIMEDIA

Prebivalci Chicaga so pred nekaj dnevi naleteli na "preprogo mrtvih ptic". Okoli tisoč se jih je na poti na jug v svoja prezimovališča zaletelo v največji kongresni center v Severni Ameriki, ki je večinoma obdan s steklom. A strokovnjaki, ki napovedujejo, da bodo "ljudje v centru mesta še kar nekaj časa pobirali trupla ptic," pojasnjujejo, da je k tako množičnemu poginu botrovalo več ključnih dejavnikov.

Okoli 1.000 ptic pevk je poginilo v eni sami noči, potem ko so se zaletele v McCormick Place v Chicagu. Gre za največji kongresni center v Severni Ameriki, ki je večinoma obdan s steklom.

David Willard, ki že desetletja pregleduje območje, je okolico centra opisal kot “preprogo mrtvih ptic”, strokovnjaki pa so dogodek označili za “šokantno odstopanje od povprečja”, saj na istem mestu iz istega razloga na običajen večer ne pogine več kot 15 ptic.

“V 40 letih spremljanja ob centru McCormick še nikoli nismo videli česa podobnega,” je dejal Willard. A dejansko število poginulih ptic bo znano šele po nekaj dneh, poroča SkyNews. Po besedah Brendona Samuelsa, ki na na univerzi Western Ontario raziskuje prav trke ptic, hudo poškodovane živali namreč odletijo stran in nato poginejo na drugi lokaciji. “Ljudje bodo še nekaj časa pobirali poginule ptice v središču Chicaga,” je napovedal.

Razlog, da pogine tako veliko število ptic na tako majhnem geografskem območju, je lahko spomladanska ali pa jesenska selitev. V primeru pogina v Chicagu pa je bila po mnenju strokovnjakov kriva kombinacija več dejavnikov.

Severni vetrovi so jim v noči na minulo sredo končno dali veter v hrbet, da so se lahko odpravile na pot, vendar so bile zaradi dežja pred zoro prisiljene leteti na nižjih višinah. K množičnemu poginu pa je pripomoglo še svetlobno onesnaževanje in seveda steklene stene stavbe.

Ptice namreč ne razumejo, da je steklo smrtonosna ovira in pogosto poletijo prav proti oknom, ko v njih vidijo odsev rastlin ali grmovja.

Leta 2014 so raziskave pokazale, da v ZDA vsako leto zaradi trka v okno umre med 365 in 988 milijonov ptic.

Vremenske razmere, kot sta dež in megla, lahko pticam otežijo orientacijo, poleg tega pa jih lahko svetlobno onesnaženje pritegne in ujame med stavbe. Med vsemi mesti v ZDA svetlobno onesnaženje prav v Chicagu predstavlja največje tveganje za ptice selivke, poroča SkyNews.

Študija iz leta 2021, ki je bila izvedena na primeru McCormick Place, torej na istem mestu, kjer se je zgodil nedavni množičen pogin, je pokazala, da lahko izklop zgolj polovice luči v velikih stavbah zmanjša število trkov za šest do enajstkrat. Vrste, ki se selijo ponoči, se pri navigaciji namreč zanašajo na zvezde, svetle luči stavb pa jih zato privabijo in zmedejo.

“Pomembno je razumeti, da se v centru McCormick Place ta teden odvija dogodek, zato so bile luči prižgane. Ko v prostorih ni nikogar, so luči ugasnjene,” je dejal predstavnik centra.

“Tveganje za ptice je vsem znano, a v zvezi s tem še vedno nihče ne ukrepa,” pa je na drugi strani opozorila Annette Prince, direktorica organizacije Chicago Bird Collision Monitors. Težavo lahko bi po njenih besedah z lahkoto rešili tako, da bi na okna namestili pike ali vzorce, ki razbijejo odsev, pticam pa dajo vedeti, da je pred njimi ovira.

Chicago je sicer leta 2020 potrdil odlok o pticam prijaznem oblikovanju stavb, vendar ta še ni začel veljati. Leta 2021 je guverner zvezne države Illinois JB Pritzker podpisal zakon o pticam varnih stavbah, ki “zahteva, da se pticam prijazno oblikovanje nepremičnin vključi v gradnjo in prenovo stavb v državni lasti”.

“Ne gre le za novogradnje, težava so tudi obstoječe stavbe, ki prav tako ubijajo ptice,” je opozoril Samuels. Dodal je, da rešitev leži v obnovi stavb in davčnih olajšavah za okoljske pobude in izdelavo oken, ki so bolj prijazna pticam. “Rešitve že imamo, treba jih je le uvesti v politiko,” je še poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!