Drama na letalu: en potnik umrl, več kot 30 je poškodovanih

Svet 21. Maj 202412:52 > 18:25 6 komentarjev

Letalo družbe Singapore Airlines, ki je letelo iz Londona v Singapur, je zašlo v močno turbulenco. Ta je bila tako silovita, da je en potnik umrl, 30 pa se jih je poškodovalo.

Letalo družbe Singapore Airlines, ki je letelo iz Londona v Singapur, je zašlo v močno turbulenco. Pri tem je umrl 73-letni potnik iz Velike Britanije, 30 je bilo poškodovanih. Direktor bangkoškega letališča Kittipong Kittikachorn je dejal, da je potnik najverjetneje umrl zaradi srčnega zastoja. Dodal je, da ima sedem od 18 hospitaliziranih potnikov hujše poškodbe glave in so v kritičnem stanju, dvanajst poškodovanih je potrebovalo zgolj zdravstveno oskrbo, piše Reuters.

Boeingovo letalo 777-300ER, ki je po besedah Kittikachorna zašlo v zračni žep, je bilo zaradi turbulence preusmerjeno na letališče Suvarnabhumi v Bangkoku, pristalo je ob 15.45 po lokalnem času. Na njem je bilo 211 potnikov in 18 članov posadke, je v izjavi sporočila letalska družba.

“Singapore Airlines izreka globoko sožalje družini umrlega in se opravičujemo za travmatično izkušnjo, ki so jo naši potniki in člani posadke doživeli na tem letu. V tem težkem obdobju jim bomo zagotovili vso potrebno pomoč,” so sporočili iz družbe. Letalski prevoznik je dodal, da sodeluje s tajskimi oblastmi pri zagotavljanju zdravstvene pomoči potnikom. Tudi tamkajšnje oblasti so na letališče poslale reševalna vozila in ekipe nujne pomoči.

Nenaden dvig in padec letala

Še vedno ni natančno znano, kaj se je dogajalo na letalu. Čeprav je dogodek po trenutno dostopnih podatkih še težko rekonstruirati, je tiskovni predstavnik portala za spremljanje letov FlightRadar 24 dejal, da je letalo na letu SQ321 po njihovih podatkih ob 9.49 po srednjeevropskem času (7.49 GMT) najprej zabeležilo nenaden manjši dvig s potovalne višine in padec nazaj, v naslednjih minutah pa je sledil relativno hiter spust letala. Glede na podatke na omenjenem portalu se je letalo v samo treh minutah spustilo s potovalne višine okoli 11.300 metrov na okoli 9.500 metrov. Po mnenju tiskovnega predstavnika FlightRadar 24 bi sicer pri slednjem lahko šlo tudi za standardni spust letala pred pristankom, zato predvidevajo, da se je ekstremna turbulenca verjetno zgodila še pred tem.

“Naenkrat se je letalo začelo dvigati, vse se je treslo. Nato je iznenada sledil dramatičen padec, zaradi česar je vse potnike, ki niso bili pripeti, vrglo v strop,” je za Reuters povedala ena izmed potnic. Dodala je, da so nekateri z glavami močno treščili ob strop.

Foto: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS

Poškodbe zaradi turbulenc so glede na milijone opravljenih letov razmeroma redke, je za BBC dejal strokovnjak za letalstvo John Strickland. “A so lahko močne turbulence toliko bolj dramatične in povzročijo hude poškodbe ali žal – tako kot je bilo v tem primeru – smrt,” je dodal.

Letalske posadke lahko vnaprej predvidijo, ali bodo letala zašla v turbulenco, prav tako je pomemben hiter odziv posadke. Po Stricklandovih navedbah letalske družbe ne priporočajo zaman, naj se potniki pripnejo z varnostnimi pasovi – ne glede na dolžino leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje