Moškemu, ki je priskrbel orožje za napad v Strasbourgu, 30 let zapora

Svet 04. Apr 202422:44 0 komentarjev
Božični sejem v Strasbourgu
Teroristični napad se je zgodil na božičnem sejmu v Strasbourgu leta 2018. (Foto: PROFIMEDIA)

Sodišče v Parizu je obtoženemu, da je priskrbel orožje za izvedbo terorističnega napada na božičnem sejmu v Strasbourgu decembra 2018, izreklo kazen 30 let zapora. Dvema, ki naj bi pomagala pri nabavi orožja, a naj ne bi vedela za načrt za napad, pa je prisodilo štiri in pet let zapora.

Glavni na zatožni klopi je bil 42-letni Audrey Mondjehi, obtožen napeljevanja in pomoči pri umoru v okviru teroristične zarote, ker naj bi napadalcu Cherifu Chekattu priskrbel orožje, s katerim je ta streljal na božičnem sejmu in ubil pet ljudi.

Sodišče je z današnjo sodbo sledilo predlogu tožilstva, ki je za Mondjehija, ki je na sodišču sicer izrazil obžalovanje nad tem, kar se je zgodilo, zahtevalo 30 let zapora.

Obramba je medtem trdila, da Mondjehi ni nedolžen, saj je pomagal priskrbeti orožje, a da za Chekattijeve načrte ni vedel. Po mnenju njegovega odvetnika zato ne bi smel biti obtožen terorizma, temveč kriminalne zarote, tako kot preostali obtoženci, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Mondjehi, ki izvira iz Slonokoščene obale, je bil spoznan za krivega teroristične zarote, ker je bil “zelo blizu” napadalcu Chekattu, ki ga je ubila policija, in ker je “vedel za (njegovo) nasilno radikalizacijo”, je sporočil predsednik sodišča v Parizu.

Dva od ostalih obtoženih, ki naj bi pomagala pri nabavi orožja, a naj ne bi vedela za načrt za napad, je sodišče po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obsodilo na štiri in pet let zapora. En obtožen je bil oproščen obtožb. Na sodbo se lahko še vsi pritožijo.

Večina žrtev terorističnega napada tujci

Spomnimo, 11. decembra 2018 je Chekatt v času božičnega sejma v središču Strasbourga ubil pet ljudi, 11 pa ranil. Policija ga je dva dni po napadu izsledila in v izmenjavi ognja ubila. Na njegovem USB ključku je našla videoposnetek, v katerem je prisegel zvestobo džihadistični skupini Islamska država (IS). Ta ga je tudi priznala kot enega svojih borcev.

Vendar pa je po incidentu takratni francoski notranji minister Christophe Castaner zatrdil, da si IS pripisuje zasluge za napad, ki ga sama ni načrtovala.

Štiri od petih smrtnih žrtev napada so bili tujci, in sicer tajski turist, Afganistanec, italijanski novinar in Poljak, ki je živel v Strasbourgu. Med smrtnimi žrtvami je bil tudi 61-letni Francoz. Dve osebi sta umrli na kraju dogodka, tri pa za posledicami ran v bolnišnici. V času napada je v Evropskem parlamentu potekalo plenarno zasedanje.

Božični sejem v Strasbourgu sicer velja za enega najstarejših v Evropi in ima velik gospodarski pomen za Strasbourg in druga mesta v severovzhodni Franciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!