Kijev: V ruskih napadih na Herson umrlo sedem ljudi, med njimi tudi dojenček

Svet 13. Avg 202315:23 > 19:01 19 komentarjev
Herson
@Igor Klimenko/FACEBOOK

V ruskem obstreljevanju regije Herson na jugu Ukrajine je bilo danes ubitih sedem ljudi, med njimi dojenček in 12-letni otrok, so sporočile oblasti v Kijevu. Rusko obrambno ministrstvo medtem poroča, da je ruska zračna obramba nad območjem ruske regije Belgorod sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, še enega so sestrelili nad regijo Kursk.

Ruske sile so v regiji Herson ubile sedem ljudi, je sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko in objavil fotografije, ki prikazujejo posledice napada. Kot so sporočili v Kijevu, je bilo v današnjih napadih na Herson ranjenih skupno 13 ljudi.

V bombardiranju so bili ubiti trije odrasli in 23 dni star dojenček v kraju Široka Balka, o še dveh žrtvah napada poročajo iz kraja Stanislav.

V kraju Široka Balka je umrla štiričlanska družina. “Mož, žena in njuna 23 dni stara hčerka so bili ubiti v sovražnikovem artilerijskem obstreljevanju,” je Klimenko zapisal na Telegramu. Hudo ranjenega 12-letnega sina so odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl za posledicami poškodb, je kasneje dodal.

V ruski invaziji na Ukrajino je bilo doslej ubitih 500 otrok, še 1.100 jih je utrpelo poškodbe, je danes sporočilo ukrajinsko državno tožilstvo. Dodalo je, da je dejansko število žrtev verjetno višje, saj oblasti še naprej preiskujejo žrtve na vojnem območju in na območjih, ki jih je osvobodila Ukrajina.

Herson je ena od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je septembra lani nezakonito priključila Rusija. Konec lanskega leta so se ruske sile umaknile iz mesta Herson, ki je pod ukrajinskim nadzorom, vendar je redno tarča ruskega bombardiranja.

Rusija poroča o sestrelitvi več ukrajinskih dronov

“Danes okoli 4. ure zjutraj je bil preprečen poskus režima v Kijevu, da bi z brezpilotnim letalnikom izvedel teroristični napad na objekte na ozemlju Ruske federacije,” je rusko obrambno ministrstvo sporočilo na Telegramu in dodalo, da žrtev ali gmotne škode ni bilo.

Iz Moskve so kasneje sporočili, da je ruska zračna obramba sestrelila še en dron nad Belgorodom, poroča dpa.

Regija Belgorod na jugu Rusije meji na Ukrajino, v zadnjih mesecih je bila večkrat tarča artilerijskih napadov in napadov z brezpilotnimi letali.

Ruske oblasti so sicer po sobotnih ukrajinskih napadih z droni na zasedeni ukrajinski polotok Krim, ki so jih ruske sile po navedbah Moskve uspešno odbile, napovedale povračilne ukrepe.

Napad ukrajinskih brezpilotnih letalnikov na polotok Krim je bil po poročanju ukrajinskih medijev v soboto usmerjen na logistično bazo ruskih čet na zahodu polotoka, poroča dpa. Internetni portal Ukrajinska Pravda je v soboto zvečer poročal, da je bilo v napadu uporabljenih 17 brezpilotnih letal.

Po prvih podatkih ukrajinske strani je bilo ubitih ali ranjenih “več deset okupatorjev”. Uničena je bila tudi oprema. Natančno višino škode še preiskujejo. Informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča dpa.

Most čez Kerško ožino, ki povezuje Rusijo s črnomorskim polotokom Krim, v napadih ni bil poškodovan, je sporočil ruski guverner polotoka Sergej Aksjonov.

Rusija izstrelila opozorilne strele na tovorno ladjo na poti v Ukrajino

Ruska vojaška ladja je izstrelila opozorilne strele na tovorno ladjo, ki je pod zastavo Palaua plula proti ukrajinskemu pristanišču Izmail, je danes sporočila Moskva. Kapitan tovorne ladje se po navedbah Rusije namreč ni odzval na zahteve, naj se ustavi zaradi “inšpekcijskega pregleda zaradi prevoza prepovedanega blaga”.

Na krovu je nato pristal helikopter z ruskim vojaškim osebjem, ki je pregledalo plovilo, je še navedlo ministrstvo. Po končanem pregledu je ladja lahko nadaljeval pot.

Pristanišče Izmail na reki Donavi je sicer trenutno najpomembnejša izvozna točka za ukrajinsko žito. Dogovor o izvozu žita prek Črnega morja je Ukrajini od lanskega poletja kljub trajajočemu konfliktu v državi omogočal prodajo približno 33 milijonov ton žita in hrane v tujino. Potem ko je Moskva julija od sporazuma odstopila, je napadla pristanišča v južni ukrajinski regiji Odesa, ki so bila ključna za izvoz.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje