Moskva obsodila napoved ZDA o dobavi spornega streliva Kijevu

Svet 07. Sep 202316:19 > 20:24 4 komentarji
Državni sekretar ZDA Antony Blinken med obiskom v Kijevu. (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija je danes obsodila napoved ZDA, da bo Ukrajini dobavila tankovsko strelivo z osiromašenim uranom, z besedami, da bo odgovorna za morebitne negativne vplive njegove uporabe. Kritizirala je tudi napoved državnega sekretarja ZDA Antonyja Blinkna, da bodo za podporo veteranom Kijevu dali 5,4 milijona dolarjev, ki so jih zasegli ruskim oligarhom.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je med obiskom v Kijevu v sredo napovedal dodatno ameriško pomoč Ukrajini v vrednosti več kot milijarde dolarjev, kar vključuje 665,5 milijona dolarjev vojaške in civilne varnostne pomoči. Ocenil je, da bo to dalo dodaten zagon ukrajinski protiofenzivi, v kateri so po oceni Washingtona že dosegli opogumljajoč napredek.

Pentagon je isti dan sporočil, da bodo Kijevu dobavili tankovsko strelivo z osiromašenim uranom. Tovrstno strelivo je sporno, saj ga v preteklih spopadih povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot so rak in prirojene napake, čeprav ni dokazano, da je vzrok za te težave.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu danes dejal, da je to zelo slaba novica, saj je po uporabi tega streliva skokovito naraslo število bolnikov z rakom. “Enaka situacija neizogibno čaka ukrajinska ozemlja, kjer ga bodo uporabljali. Odgovorne bodo ZDA,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je opozoril, da bodo to strelivo uporabile tudi ruske sile, če ga bodo dobile ukrajinske.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken med obiskom v Kijevu.
Državni sekretar ZDA Antony Blinken med obiskom v Kijevu. (Foto: PROFIMEDIA)

Peskov je kritiziral tudi Blinknovo napoved, da bodo ZDA za rehabilitacijo in reintegracijo veteranov Kijevu dale 5,4 milijona dolarjev, ki so jih v okviru sankcij zasegli ruskim oligarhom. “Na to gledamo zelo negativno,” je Peskov povedal novinarjem in poudaril, da je po mnenju Moskve zaseganje ruskega premoženja, tako javnega kot zasebnega, nelegitimno. To bo “na tak ali drugačni način vodilo do pravnih postopkov,” je dodal.

Kritiziral je še napoved skupnih ameriško-armenskih vojaških vaj, ki bodo potekale prihodnji teden v Armeniji. Dejal je, da ne bodo prispevale k stabilizaciji razmer v regiji niti k povečanju medsebojnega zaupanja.

Čeprav Armenija kritizira Moskvo, ker njene mirovne sile ne zagotavljajo nadzora na edini kopenski povezavi države z regijo Gorski Karabah v Azerbajdžanu, je Peskov danes ocenil, da Rusija še vedno zagotavlja svojo vlogo garanta regionalne varnosti, poroča AFP.

Evropa z 156 milijard evrov pomoči za Ukrajino

Finančna in druga pomoč, ki jo je Evropa skupno obljubila Ukrajini, pa sicer znaša 156 milijard evrov, kažejo danes objavljeni podatki nemškega inštituta za gospodarske raziskave Ifw. Skupna vsota pomoči za Ukrajino, h kateri so se zavezale evropske države, krepko presega skupen znesek pomoči, ki so ga obljubile ZDA. Ta namreč znaša nekaj manj kot 70 milijard evrov, od tega 42 milijard za vojaško, okoli 24 milijard za finančno ter 3,5 milijarde evrov za humanitarno pomoč, navaja inštitut Ifw.

“Presenetljivo je, kako hitro je Evropa prešla na stalni, večletni program podpore Ukrajini. V primerjavi s tem ZDA zdaj močno zaostajajo, saj v zadnjih mesecih niso sprejele nobene pomembnejše zaveze,” je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal Christoph Trebesch, vodja skupine na Ifw za spremljanje podpore Ukrajini.

Samo Evropska unija se je za obdobje do leta 2027 zavezala, da bo za pomoč Ukrajini namenila 50 milijard evrov. Poleg tega je inštitut Ifw omenil nemški paket vojaške pomoči v vrednosti 10,5 milijarde evrov za obdobje od leta 2024 do 2027, ter druge enkratne ali večletne programe pomoči za Ukrajino, h katerim so se zavezale Norveška, Danska, Velika Britanija, Švica, Švedska, Portugalska in Litva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje