Nasa: Asteroid bi čez 23 let na valentinovo lahko zadel Zemljo

Svet 10. Mar 202314:55 0 komentarjev
2023 DW
Twitter/@AsteroidWatch

Obstaja majhna možnost, da bi novoodkriti asteroid čez 23 let zadel Zemljo. Po navedbah ameriške vesoljske agencije Nasa bi se potencialno trčenje lahko zgodilo na valentinovo leta 2046.

Možnosti, da bi asteroid, ki so ga na nebu prvič opazili 2. februarja letos, zadel Zemljo, so po izračunih Evropske vesoljske agencije 1 proti 625, po izračunih Nase pa 1 proti 560.

Asteroid, ki so ga poimenovali 2023 DW, je edini objekt, ki je na lestvici verjetnosti trčenja oziroma t. i. Torinovi lestvici dobil oceno 1. Vsi ostali objekti imajo oceno 0. Četudi je 2023 DW na vrhu lestvice, ocena 1 pomeni, da je “verjetnost trčenja izjemno majhna” in da “ni razloga za skrb”. Ocena 0 medtem pomeni, da je verjetnost trčenja praktično nična. “Objekt ni posebej zaskrbljujoč,” je za CNN potrdil tudi navigacijski inženir iz Nasinega kalifornijskega laboratorija za reaktivni pogon Davide Farnocchia.

Odgovorni pri Nasi so sicer opozorili, da se lahko možnosti za trčenje še bistveno spremenijo, ko bodo zbrali več podatkov in opravili dodatne analize.

Kot je NASA Asteroid Watch (Nasina opazovalnica asteroidov, op. a.) zapisala na Twitterju, morajo podatke, ki jih dobijo z opazovanjem, pogosto zbirati več tednov, da lahko primerno predvidijo orbite novo odkritih objektov.

Pogosto je tudi, da se novoodkriti asteroidi takoj po tem, ko jih odkrijejo, zdijo veliko bolj ogrožajoči, kot so. Razlog za to je, da so orbite, katerih poti predvidijo na podlagi omejenih opazovanj, bolj negotove, in je zato več možnosti, da se bodo križale z orbitami drugih objektov, so zapisali na Nasini spletni strani.

Največkrat se grožnje, povezane z določenim objektom, zmanjšajo, ko strokovnjaki zberejo več podatkov.

Ker objekt trenutno zakriva Luna, bo trajalo še nekaj dni, preden bodo znanstveniki lahko zbrali nove podatke. Ko se bo asteroid od Lune oddaljil, ga bo mogoče več tednov neprekinjeno opazovati in o njem zbirati podatke.

Asteroid v premeru meri približno 50 metrov. Nasini znanstveniki so napovedali, da se lahko 2023 DW med svojo potjo okrog Sonca desetkrat približa Zemlji. Najbližje bi jih lahko bil 14. februarja 2046, potem pa še devetkrat med letoma 2047 in 2054. Premika se s hitrostjo okrog 25 kilometrov na sekundo na razdalji 18 milijonov kilometrov od Zemlje.

Na morebitne trke asteroidov smo sicer dobro pripravljeni, je še dejal Farnocchia, saj lahko Zemljo zaščiti sonda DART (Double Asterod Redirection Test). Ta lahko prestreže objekte v vesolju, spremeni njihovo načrtovano pot in tako potencialno nevarnim prepreči trk z Zemljo. Da je bila misija DART uspešna, je Nasa dokazala oktobra lani, ko je sonda DART spremenila tirnico asteroida Dimorphos.

Preberite še: Kako bi ukrepali, če bi se Zemlji res bližal nevaren asteroid

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!