Na Cetinju izredne razmere zaradi ustoličenja novega metropolita

N1 video 05. Sep 202109:19 > 19:23 1 komentar
Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS

V središču črnogorskega mesta Cetinje so zjutraj izbruhnili izgredi med policijo in črnogorskimi protestniki, ki nasprotujejo ustoličenju metropolita Joanikija na Cetinju. V njegovem imenovanju na Cetinju namreč vidijo povečan vpliv Srbske pravoslavne cerkve.

Prebivalce Črne Gore te dni razdvaja ustoličenje metropolita Joanikija. Po tem, ko je po okužbi s koronavirusom oktobra umrl nekdanji metropolit Amfilohij, naj bi ga Joanikij danes nasledil. Mnogi v njegovem imenovanju vidijo poskus okrepitve vpliva Srbije in njene pravoslavne cerkve, saj ga je prav ona konec maja letos potrdila za naslednika.

Črna gora je postala neodvisna od Srbije leta 2006, vendar pa njena pravoslavna cerkev spada pod Srbsko pravoslavno cerkev in tako ni avtonomna. Približno 30 odstotkov prebivalcev Črne Gore je Srbov.

Za mnoge je najbolj sporno, da bo slovesnost ustoličenja potekala na Cetinju, ki predstavlja simbol črnogorske državnosti. Kljub protestom so Joanikija dopoldan uspešno ustoličili, kar je obeležilo zvonjenje zvonov. Po doslej zbranih podatkih je bilo v izgredih ranjenih 60 ljudi, policija pa je zaradi suma storitve kaznivega dejanja pridržala 14 protestnikov.

V soboto protestniki podrli ograjo

Protestniki so se upirali že v soboto. Podrli so ograjo, ki jo je policija namestila okoli samostana na Cetinju, za tem pa jih je policija poskusila pregnati s solzivcem.

Protestniki so kljub temu vztrajali celo noč in z avtomobilskimi gumami, betonskimi blokadami ter kamenjem blokirali cesto Podgorica-Cetinje.

Protestniki zahtevajo premestitev slovesnosti

Srbski patriahr je v soboto zvečer poudaril, da se srbska pravoslavna cerkev ne bo odpovedala današnjemu ustoličenju črnogorskega metropolita. Na Cetinje sta zjutraj skupaj prišla s helikopterjem in se tako izognila protestnikom.

Patriarh je ob ustoličenju metropolita dejal, da je ta položaj velika dolžnost in čast. “Velika čast je priti na prestol Svetega Petra Cetinjskega in mnogih svetnikov na njem do danes, tudi velikega očeta metropolita Amfilohija,” je dejal.

Povedal je, da v samostan v Cetinju, kjer je potekalo današnje ustoličenje novega črnogorskega metropolita Joanikija, niso prišli, “da bi kaj ovirali ali grozili ali, Bog ne daj, celo ukradli, ampak da bi opravili sveto dejanje ustoličenja izbranega metropolita”. “Mir je tukaj potreben bolj kot karkoli drugega. Vi ste tukaj, da ne sprašujete, kdo je kdo in kateremu narodu pripada. Vi ste tukaj, da gladite ostrine in postavljate mostove,” je še povedal Porfirije.

Cetinje
Vojislav Milovančević/NOVA.RS

Protestniki zahtevajo, da slovesnost ustoličenja zgodi izven samostana. V središču mesta Cetinje so se zbrali že okoli 5. ure zjutraj, medtem ko naj bi se slovesnost začela ob 8. uri.

Cetinje Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Cetinje Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Cetinje Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Cetinje Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Cetinje Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Cetinje Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Cetinje Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Cetinje Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Cetinje Cetinje
Stevo Vasiljevic/REUTERS

Policija uporabila šok granate, solzivec, topovske strele

Že zjutraj je posredovala policija in protestnike ločila v več skupin. Po poročanju črnogorske televizije je policija uporabila solzivec, šok granate in topovske strele. Policiji naj bi kasneje uspelo prebiti vse razen ene barikade proti Cetinju.

Protestniki so pred tem policijo obmetavali s kamenjem, steklenicami in petardami.

Policija prijela svetovalca črnogorskega predsednika

Podpredsednik črnogorske vlade Dritan Abazović je podgoriškim Vijestim potrdil, da je med izgredi policija prijela svetovalca črnogorskega predsednika Mila Đukanovića Veselina Veljovića, ki naj bi davi začel napad na policijo med protesti.

Na izgrede se je odzval črnogorski premier Zdravko Krivokapić, ki je napade na policijo označil za napad na državo in dodal, da za nasiljem stoji črnogorska Demokratska stranka socialistov (DPS), katere predsednik je Đukanović.

“Vse, kar se je na Cetinju dogajalo včeraj in danes, je poskus terorističnih akcij. Popolnoma jasno je, da so naročniki in organizatorji najvišje vodstvom DPS v sodelovanju z organiziranimi kriminalnimi skupinami, ki jim bo država stopila na pot,” je na Twitterju napisal Krivokapić.

Cetinje
Vojislav Milovančević/NOVA.RS

Opozicija o “ukazu” iz tujine

Opozicijska DPS je v odzivu obtožila trenutno oblast, da je napadla svoje državljane. Po njenih navedbah je jasno, da sta Krivokapić in Abazović podlegla “ukazom” iz tujine. “Jasno je, da je največja odgovornost za vse posledice prav pri teh dveh, ki sta pripravljena zanetiti ogenj v Črni gori, da bi ju njuni mentorji obdržali na funkcijah,” je po poročanju Tanjuga sporočila stranka in dodala, da ne bo dovolila, da bi na račun tujih interesov žrtvovali državljane Črne gore.

“Državljani so na Cetinju mirno protestirali v bran pravici, da živijo v večetnični, večverski, državljanski Črni gori, ki je ne upravlja in manipulira tuja država ter izziva razkol med državljani,” so navedli v DPS.

Predsednik Socialdemokratske stranke (SDP) Raško Konjević je prav tako pripisal odgovornost za dogajanje na Cetinju podpredsedniku vlade Abazoviću. Na Twitterju je objavil fotografijo slednjega iz mladih let in zapisal: “Za vse, kar se dogaja na Cetinju, je odgovoren izključno Dritan Abazović.”

Vojislav Milovančević/NOVA.RS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje