Vladimir Putin osvojil še peti mandat in koraka k statusu dosmrtnega vodje

Svet 17. Mar 202412:21 > 19:38 17 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Vladimir Putin si je zagotovil peti predsedniški mandat. Kljub številnim incidentom na volitvah, sumih volilnih manipulacij in protestih tako v Rusiji kot po svetu je Putin do vnovičnega mandata prikorakal samozavestno. Prave konkurence namreč sploh ni imel. Kdo je človek, ki je po sovjetskem voditelju Josifu Stalinu najdlje na čelu Rusije? Nekdanji uslužbenec KGB namreč že četrt stoletja kroji sodobno zgodovino največje države na svetu.

Na ruskih predsedniških volitvah je glede na izide vzporednih volitev s 87,8 odstotki glasov zmagal trenutni predsednik Vladimir Putin, je po zaprtju volišč sporočila državna javnomnenjska agencija Vtsiom.

Putin, ki kot predsednik ali premier vlada že od leta 1999, si je tako zagotovil peti predsedniški mandat. Njegova zmaga je bila sicer pričakovana, saj so se proti njemu pomerili trije kandidati, ki pa so mu vsi zvesti in niso imeli prave možnosti za zmago.

To so Nikolaj Haritonov iz Komunistične partije, Leonid Sluckij iz Liberalnodemokratske stranke in Vladislav Davankov iz stranke Novi ljudje.

Na prepričljivo zmago kažejo tudi prvi delni uradni izidi volilne komisije, po katerih je dobil 88 odstotkov glasov, kar bo njegov najboljši izid doslej.

Od uslužbenca KGB do dosmrtnega predsednika

Preden je zakorakal v politiko, je bil danes 71-letni Putin uslužbenec nekdanje sovjetske tajne službe KGB, prvič pa je kot predsednik Ruske federacije zaprisegel leta 2000, ko je nasledil Borisa Jelcina.

Volitve v Rusiji
Prvi delni uradni izidi volilne komisije kažejo na prepričljivo zmago predsednika Putina. (Foto: PROFIMEDIA)

S spremembo pravil si je Putin dejansko zagotovil tudi pot za vnovično kandidaturo še v letu 2030, ko bo star že 78 let.

Na čelu Rusije si je Putin metodično okrepil položaj na oblasti tako, da njegova nadaljnja vladavina ni več resnično ogrožena. Putin je na poti do tega, da bo dosmrtni predsednik Rusije, poročajo tuji mediji. Njegovi najbolj odkriti kritiki so namreč mrtvi, v zaporu ali izgnanstvu, poroča BBC.

Bela hiša: Volitve očitno niso bile poštene

Ob Putinovi vnovični zmagi se že vrstijo odzivi Zahoda. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše je dejal, da ruske volitve očitno niso niti svobodne niti poštene, glede na to, da je Putin zaprl politične nasprotnike in drugim preprečil, da bi kandidirali proti njemu.

Volodimir Zelenski
Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je Putina označil za diktatorja, željnega oblasti. “Vsem na svetu je jasno, da je ta figura – kot se je v zgodovini že velikokrat zgodilo – preprosto bolna od oblasti in dela vse, da bi vladala večno. Ni zla, ki ga ne bi storil, da bi podaljšal svojo oblast,” je dodal.

Poljsko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da volitve niso bile zakonite, svobodne in poštene in dodalo, da je glasovanje potekalo ob strogi represiji in v okupiranih delih Ukrajine, s čimer je bilo kršeno mednarodno pravo.

Nemško zunanje ministrstvo je sicer že popoldne na družbenem omrežju X zapisalo, da “psevdo-volitve v Rusiji niso niti svobodne niti poštene, izid ne bo presenetil nikogar. Putin vlada avtoritarno, zanaša se na cenzuro, represijo in nasilje. “Volitve” na okupiranih ozemljih Ukrajine so nične in neveljavne ter so še ena kršitev mednarodnega prava.”

Zaveznik pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Leonid Volkov, pa je zavrnil rezultat volitev. “Odstotki podpore za Putina seveda nimajo niti najmanjše zveze z realnostjo,” je poudaril.

Tokratne volitve so zaznamovali številni incidenti

V največji državi na svetu z okoli 113 milijoni volilnih upravičencev so volitve prvič potekale tri dni.

Petek, prvi dan volitev, so zaznamovali številni incidenti na voliščih po vsej državi. Ljudje so med drugim vlivali barvo v volilne skrinjice, ponekod pa naj bi prišlo tudi do poskusov zažiga. Zaradi vandalizma je policija pridržala več ljudi.

Ekipa pokojnega ruskega opozicijskega politika Navalnega je poročala o protestih v več ruskih mestih. V Vladivostoku, Novosibirsku, Omsku, Irkutsku, Jekaterinburgu in drugih ruskih mestih so se številni volivci udeležili pobude, imenovane “Opoldne proti Putinu”, katere namen je pokazati odpor ljudstva do Putinove dolgoletne vladavine v Rusiji, je na platformi YouTube prikazala ekipa Navalnega.

Kot je sporočila nevladna organizacija za človekove pravice OVD-Info, je bilo danes v Rusiji v povezavi z volitvami pridržanih 50 ljudi, navaja britanski BBC. Nevladniki razen lokacij niso podali več informacij o razlogih za aretacije.

K protestom na zadnji dan volitev je v preteklih dneh sicer pozvalo več predstavnikov ruske opozicije oziroma nasprotnikov Putina, med njimi tudi tajkun v izgnanstvu in kritik Kremlja Mihail Hodorkovski ter žena Navalnega, Julija Navalna.

Zažiganje in zlivanje barve v volilne skrinjice

Od začetka predsedniških volitev se je po Rusiji zvrstilo že nekaj protestov na voliščih. Po navedbah ruskih oblasti je bilo zaradi vandalizma pridržanih več kot 50 ljudi.

O incidentih na voliščih so poročali iz Moskve, Voroneža na jugu Rusije in v regije Karačaj Čerkezija na severnem Kavkazu, piše ruska tiskovna agencija Tass. V enem izmed teh so protestniki na enem izmed volišč celo zažgali volilno skrinjico, poroča BBC.

Na enem izmed volišč v Moskvi je protestnica v volilno skrinjico zlila barvo. Posnetki prikazujejo tudi protestnika, ki je v zunanji vhod volišča zalučal goreč predmet.

Ponekod so volilci odprtje volišč pospremili še z glasbenimi vložki. Starejša gospa je tako na volišču v Irkutsku oddajo glasu pospremila s šaljivo rusko ljudsko pesmijo Častuško.

Protesti tudi drugod po Evropi

Protesta v bližini ruskega veleposlaništva v Berlinu se je po podatkih policije udeležilo okoli 800 ljudi, med njimi je bila tudi žena Navalnega. Demonstranti so vzklikali “Zmaga za Ukrajino!”, “Svoboda za Rusijo!” in “Navalni je junak Rusije”.

Pred veleposlaništvom je v vrsti za glasovanje stalo približno 2.000 ljudi. Več tisoč volivcev se je kljub dežju zbralo pred ruskim veleposlaništvom v Parizu, kjer so nasprotniki Putina pozvali k protestu v spomin na Navalnega.

Julija NAvalna se je udeležila protesta v Berlinu
Protesta v bližini ruskega veleposlaništva v Berlinu se je udeležila tudi Julija Navalna (Foto: @teamnavalny/X)

Protesti so se zvrstili še v gruzijski prestolnici Tbilisi, kjer se je zbralo več sto protestnikov. Vzklikali so “Dovolj je Putina!” in “Rusija bo svobodna!”. V Moldaviji pa je policija pridržala moškega, ki je čez ograjo ruskega veleposlaništva v Kišinjovu, kjer je potekalo glasovanje, vrgel dve molotovki.

Tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori so se številni ruski državljani udeležili predsedniških volitev. Na volišču v Beogradu, kamor se je po izbruhu vojne v Ukrajini zateklo mnogo Rusov, je glasovalo več kot tisoč ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V srbski prestolnici so ob 12. uri potekale manjše demonstracije proti Putinu, na katerih je bilo videti transparent z napisom “Putin ni Rusija”, kar so številni, ki so stali v vrsti za glasovanje, pozdravili z aplavzom.

Rusija velja za največjo državo na svetu, saj se razprostira na več kot 17 milijonih kvadratnih kilometrov in enajstih časovnih pasovih. Mnogim volilcem, ki živijo na odročnih ruskih prostranstvih, so oblasti omogočile glasovanje na improviziranih mobilnih voliščih.

Ta so tako med drugim bila dostopna tudi na avtobusih. Ruski pastirji na odročnih območjih pa so lahko glasovali celo s krova helikopterja. V Sibiriji so se na volišča morali odpraviti tudi s konji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje