Na čolnu s prebežniki v Sredozemskem morju umrla dva otroka

Svet 21. Okt 202216:53
požar, čoln
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

V požaru na čolnu, s katerim je skupina prebežnikov skušala prečkati Sredozemsko morje na poti v Evropo, sta v bližini italijanskega otoka Lampedusa umrla dva otroka, najmanj pet žensk pa je bilo poškodovanih, je danes sporočila italijanska obalna straža. Skupno so rešili nekaj več kot 30 ljudi.

Na kraj nesreče je prva prispela tunizijska ribiška ladja, ki je poročala o eksploziji na krovu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij še sporočila obalna straža.

Njeni pripadniki so na krovu našli dva mrtva otroka, stara eno in dve leti, 25-letno nosečnico, domnevno mater enega od njiju, pa so prepeljali v bolnišnico v Palermu, poročanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo v Agrigentu na Siciliji je medtem že začelo preiskavo nesreče, ki naj bi jo povzročila eksplozija plinske jeklenke ali vžig goriva. Za rešene prebežnike so poskrbeli na Lampedusi, ena ženska pa je še vedno pogrešana.

Župan Lampeduse Filippo Mannino je razmere na otoku opisal kot “peklenske” in pozval predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, naj pride na ogled. “Evropa mora nemudoma ukrepati, ljudje umirajo,” je dodal.

“Župan sem komaj 100 dni, pa smo že zabeležili pet smrtnih žrtev med številnimi prebežniki, ki vsak dan prihajajo s severnoafriške obale na gumenjakih ali ribiških čolnih v slabem stanju,” je še dejal Mannino.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je letos od začetka leta na italijansko obalo prispelo že več kot 76.000 ljudi, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju v lanskem letu približno 50.000, leto prej pa 26.000.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) so od začetka leta v osrednjem Sredozemlju, kjer poteka najnevarnejša migracijska pot na svetu, zabeležili 1.269 pogrešanih ali mrtvih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.