Na Hrvaškem hišne preiskave, med pridržanimi tudi direktor Ine

Svet 27. Avg 202218:43 1 komentar
ina, bencinska čerpalka, gorivo
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem potekajo hišne preiskave, več oseb je pridržanih zaradi suma korupcije in kaznivih dejanj pri preprodaji zemeljskega plina. Pri tem naj bi bila hrvaška naftna družba Ina oškodovana za najmanj sto milijonov kun (dobrih 13 milijonov evrov), med pridržanimi sta tudi direktor Ine Damir Škugor in predsednik Hrvaške odvetniške zbornice Josip Šurjak.

V soboto dopoldne so hrvaški preiskovalci vdrli v pisano direktorja hrvaškega naftnega podjetja Ina Damirja Škugorja, ki je zadolžen za plinske dejavnosti. Za zdaj še ni podatkov o tem, ali je bila kakšna oseba aretirana. Kot je neuradno uspel izvedeti Jutarnji list, pa je bilo pridržanih več oseb.

Po neuradnih informacijah hrvaškega Jutarnjega lista naj bi šlo za nezakonite posle, povezane s trgovino z zemeljskim plinom. Družba Ina pa naj bi bila s temi nezakonitostmi oškodovana za najmanj sto milijonov kun (dobrih 13 milijonov evrov). Kot je neuradno izvedel hrvaški portal Index, naj bi direktor Ine Škugor v zameno za finančno kompenzacijo družbi OMS Management, ki je v lasti njegovega tesnega prijatelja, plin prodajal po izredno nizki ceni. Omenjena družba pa naj bi nato isti plin tujemu podjetju prodajala po precej višji ceni. Denar naj bi nato nakazovali na bančni račun očeta direktorja Ine, upokojenca, ki živi v Šibeniku.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) in hrvaška policija sta potrdila, da preiskave in aretacije še potekajo. Po neuradnih informacijah pa naj bi bili tarči preiskovalcev direktov Ine Škugor in predsednik Hrvaške odvetniške zbornice Josip Šurjak. V preiskovalni akciji zaradi domnevnih zlorab naj bi aretirali tudi očeta direktorja Ine in predsednico uprave družbe Plinarna Vzhodne Slavonije (Plinara istočne Slavonije) Marijo Ratkić.

Že v dopoldanskem času so s sedeža hrvaške naftne družbe sporočili, da za zdaj nimajo nobenih informacij o preiskovalni akciji, vse informacije pa da prejemajo zgolj iz medijev. Dodali so, da ne morejo komentirati “tekočih policijskih preiskav”, s preiskovalci pa da sodelujejo.

Pristojni hrvaški organi so po poročanju hrvaške radio-televizije (HRT) na računih pridržanih blokirali sredstva v višini več kot 800 milijonov kun (dobrih 106 milijonov evrov). Domnevna škoda, ki naj bi jo vpleteni povzročili družbi Ina, pa naj bi po poročanju HRT presegala 850 milijonov kun (dobrih 113 milijonov evrov).

S hrvaškega finančnega ministrstva, ki je imelo aktivno vlogo pri odkrivanju in preiskavi primera kaznivega dejanja,  so medtem sporočili, da je v več mesecev trajajoči preiskavi poleg Uskoka in policije sodelovala tudi davčna uprava. Pridržane osebe bodo v nedeljo privedene pred preiskovalnega sodnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje