Na hrvaškem otoku odstrelili šakala. Kako se je tam znašel, ne ve nihče

Svet 21. Nov 202313:25 1 komentar
šakal, zlati šakal, zver
Foto: PROFIMEDIA

Na hrvaškem otoku Lošinj so prvič odstrelili šakala. Kako se je pojavil na otoku, ne ve nihče, prav tako ni znano, ali je bil edini.

Na hrvaške otoke vdirajo divje živali, ki tam nikoli niso živele, nihče pa natančno ne ve, kako so na otok prišle.

Poročali smo že o divjih prašičih, ki so se pojavili na Pagu, in šakalih na Kornatih in Krku. Zdaj o šakalu poročajo tudi z Lošinja, vendar nihče ne ve, ali je edini.

Kot piše portal morski.hr, je včeraj lovec nedaleč od letališča na Lošinju ustrelil šakala, potem ko je njegovo prisotnost prijavil domačin, ki se je tam sprehajal. “Šakal je bil videti utrujen in domnevam, da je bežal pred lovskimi psi,” je povedal lovec Bariša Meljankić, sicer predsednik Lovskega društva Kamenjarka.

Dodal je, da so na nedavnem sestanku lovcev ter predstavnikov lokalne samouprave in županije na Cresu govorili o dosedanjih opažanjih šakalov na Lošinju, napadih na jagnjeta in pogostih poročilih o njihovem laježu in tuljenju.

Odstreljenega šakala bodo preiskali strokovnjaki, da bi ugotovili, ali je v sorodu s šakali na otoku Krk, kar bi lahko pomagalo pri ugotavljanju, kako je prišel na Lošinj. Ni znano, ali je na otoku še več šakalov. Večje število bi lahko povzročilo dodatne težave rejcem drobnice, pa tudi lovskemu turizmu, še piše portal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje