Na Hrvaškem ponekod brez cestninskih postaj morda že ta mesec

Svet 04. Jan 202312:16 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Ob mejnih prehodih Obrežje in Jelšane bodo zaradi velike gneče, ki nastaja zaradi odprave mejnega nadzora po vstopu naših južnih sosedov v schengensko območje, morda že v tem mesecu odpravljene tudi cestninske postaje.

Hrvaško ministrstvo za promet, pomorstvo in infrastrukturo načrtuje ukinitev cestninskih postaj ob mejnih prehodih Obrežje in Jelšane, na katerih po odpravi mejnega nadzora nastaja velika gneča, je za hrvaški časnik Jutarnji list potrdil minister Oleg Butković. To je tudi eden od razlogov za višjo cestnino v letošnji turistični sezoni.

Od vstopa Hrvaške v schengenski prostor 1. januarja letos se vozilom, ki prihajajo iz Slovenije, ni več treba ustavljati na meji, vendar pa zastoji nastajajo na cestninskih postajah.

Cestninska postaja na Bregani je od mejnega prehodna Obrežje oddaljena približno 400 metrov, medtem ko je cestninska postaja na Rupi od mejnega prehoda Jelšane oddaljena 3500 metrov. Po pisanju Jutarnjega lista bi lahko postaji nehali delovati že ta mesec ali najpozneje februarja. Tedaj bodo na obeh cestninskih postajah dvignili zapornice in odpravili zaračunavanje cestnine, vozniki pa bodo kartice za cestnino prevzeli na cestninskih postajah Lučko oziroma Ivanja Reka.

Na omenjenih cestninskih postajah imajo po neuradnih informacijah letno 7,5 milijona evrov prihodkov od cestnin, strošek za njuno delovanje pa je okoli 1,3 milijona evrov na leto.

Da bi nadomestili izgubo v poslovanju, namerava ministrstvo za promet uvesti sezonske, višje cestnine na avtocestah, ki jih upravlja podjetje Hrvatske autoceste (Hac). Turistična sezona bo letos od 1. junija do 30. septembra namesto od 15. junija do 15. septembra kot doslej, v tem času pa bodo cestnine po informacijah časnika višje za deset odstotkov. Uporabniki avtocest na Hrvaškem bodo sicer cestnino od 15. januarja lahko plačevali le še v evrih. Naslednje leto pa bo po besedah Butkovića začel veljati nov, elektronski sistem zaračunavanja cestnin.

Kakšna pravila ob vstopu na Hrvaško iz tretjih držav bodo veljala po novem? Kaj morate prijaviti, česa ne in kolikšne količine blaga lahko peljete čez hrvaško mejo, preberite v prispevku Česa ne smete peljati čez hrvaško mejo in kaj morate v izogib kazni prijaviti?

PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!