Na Hrvaškem razglasili konec epidemije covida-19 in odpravili še zadnje ukrepe

Koronavirus 11. Maj 202313:09 1 komentar
Koronavirus na Hrvaškem
PROFIMEDIA

Tudi na Hrvaškem so razglasili konec epidemije covida-19. Tako bodo odpravili še zadnji preostali ukrep štaba civilne zaščite za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom – testiranje in obvezno uporabo mask v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

“Sprejemamo odločitev o koncu epidemije koronavirusa na Hrvaškem. Covid-19 več ni javnozdravstvena grožnja. Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) bo objavil priporočila, kako se vesti v novih okoliščinah,” je na današnji seji vlade sporočil hrvaški premier Andrej Plenković.

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je dejal, da razglasitev konca epidemije covida-19 na Hrvaškem temelji na dosedanjih ugotovitvah o virusu, virulentnosti, posledicah bolezni in možnostih zaščite prebivalstva. Ocenil je, da v tem trenutku ni več potrebe po ukrepih, ki jih predpisujejo v epidemioloških razmerah.

Beroš je še dejal, da bo covid-19 glede na dosedanje ugotovitve med prebivalstvom ostal trajno prisoten. “Pričakujemo, da bodo nove podvrste bolj nalezljive, vendar manj virulentne. Epidemiološke razmere bomo še naprej spremljali enako intenzivno in v enakih zmogljivostih,” je napovedal.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je sporočil, da po razglasitvi konca epidemije ni več razloga, da o nujnih epidemioloških ukrepih odloča štab civilne zaščite. Dodal je, da je civilni štab v času epidemije sprejel 530 odlokov, s 531. pa bo odpravil še nujno uporabo mask v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

Na Hrvaškem so odločitev o razglasitvi epidemije sprejeli 11. marca 2020. Prvi primer okužbe z s koronavirusom so potrdili 25. februarja 2020, prvi smrtni primer pa 18. marca istega leta.

Od 25. februarja 2020 do 8. maja 2023 so na Hrvaškem po podatkih HZJZ skupno zabeležili 1.273.256 okužb s koronavirusom. Umrlo je 18.213 ljudi. Cepili so 71,34 odstotka odraslega prebivalstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje